Studenti ponovo ostavljeni na cedilu

Najbolji studenti ekonomije tvrde da su izigrani prilikom potpisivanja sporazuma o budžetskom finansiranju druge godine mastera za akedemce sa najboljim prosekom.
Najbolji studenti ekonomije tvrde da su izigrani prilikom potpisivanja sporazuma o budžetskom finansiranju druge godine mastera za akedemce sa najboljim prosekom. Naime, sporazum o sufinansiranju školarina potpisan je sredinom decembra prošle godine, ali su sada 132 studenta obaveštena da moraju da uplate više od 80.000 dinara kako bi overili semestar.

Krajem prošle godine najbolji studenti ekonomije našli su se u nebranom grožđu, jer se njihova generacija našla u procepu usklađivanja bolonjskog sistema, gde je školovanje sa sistema 3+2 prebačeno na 4+1, oni koji su već upisali drugu godinu mastera država više nije prepoznavala. Tada je od njih traženo da uplate po 140.000 dinara kako bi mogli da overe semestar, iako je većina bila na budžetu i sa prosekom preko 9,5. Pošto je deo državne kase namenjen finansiranju bužetskih studenata tada ostao prazan, u pomoć je priskočila Pokrajina, koja je obećala da će sufinansirati školovanje ovih talentovanih akademaca.

Međutim, tada je obećano plaćanje školarine za 2010. godinu, to jest za prvi semestar, dok se sada od studenata ipak traži da uplate po 80.000 dinara inače neće moći da overe semestar.  Jedna od studentkinja koje su pogođene ovom odlukom, Rajka Veselinović kaže da im je pokrajinski sekretar za nauku Dragoslav Petrović usmeno obećao da će im biti plaćen i drugi semestar.

"To je potpisano 13. decembra prošle godine, čime je regulisano finansiranje do kraja 2010. Međutim, nama je tada obećano da će po istom modelu biti finansiran i drugi semestar, da je naše samo da učimo i da će sve biti u redu, tako da smo bili zapanjeni kada su od nas ponovo tražili novac", kaže ova studentkinja.

Petrović: "Zašto dekan ne ide u Ministarstvo prosvete?"

Petrović, sa druge strane tvrdi da nikakvog usmenog dogovora o finansiranju drugog semestra nije bilo i da studenti izmišljaju te navode. Prema njegovim rečima, ovim studentima treba platiti školovanje, ali to nije dužnost Pokrajine, već Ministarstva prosvete i to su vrata na koja ovi studenti treba da zakucaju. "Izmišljaju. Mi smo rekli da ćemo pokriti prvi semestar, a da je obaveza Minisatarstva prosvete da reguliše svoje obaveze prema ovim studentima. Taman posla, šta sad, treba Pokrajina da im finansira školovanje? Tada smo preusmerili pare jer je republički budžet bio prazan, kao znak dobre volje", kaže Dragoslav Petrović za 021.

Pokrajinski sekretar navodi da je njegov resor tada hitno intervenisao sa 25 miliona dinara kako bi pomogao studentima, a ministar prosvete Žarko Obradović je obećao da će regulisati dalje obaveze finansiranja budžetskih studenata. Prema Petrovićevim rečima, nejasno je zbog čega dekan Ekonomskog fakulteta Nenad Vunjak do sad nije otišao da se dogovori sa Ministarstvom prosvete oko plaćanja školarina za ove akademce. "Sporazum je bio takav da je ministar Obradović obećao da će oni to regulisati. Ja stvarno ne znam zbog čega dekan Ekonomskog fakulteta ne ide kod ministra. To stvarno ne mogu da razumem", navodi pokrajinski sekretar.

U celoj zbrci oko nadležne institucije koja će otvoriti novčanik i platiti drugi semestar najgore su prošli, naravno, studenti. Kako za 021 kaže studentkinja Rajka Veselinović, ona kao stipendista Fonda za mlade talente mora pare iz stipendije da uloži u školovanje koje bi trebalo da joj je besplatno.

"Obećanje ludom radovanje, nikom opet nije stalo do nas. Ja sam i stipendista Fonda za mlade talente i izgleda da treba da novac koji dobijem iz jednog ministarstva da utrošim u drugo, kako bi mogla uopšte da studiram. Naš prosek i naš trud izgleda da nikom u ovoj zemlji ne znače ništa", rezignirana je ova studentkinja.

Do sad nismo uspeli da dobijemo komentar dekana Ekonomskog fakulteta Nenada Vunjaka. Studenti su za vikend imali i razgovor u Ministarstvu prosvete gde im je načelno obećano da će im školovanje biti finansirano iz republičkog budžeta, međutim, opet ništa nije potpisano. A ovi studenti dobro znaju šta i koliko znače obećanja i lepe reči političara. (Miodrag Sovilj)

  • Aleksandar

    01.06.2011 00:27
    za prebacaj
    Prebacaj se placa zato sto drzava ne priznaje odeljenje u Novom Sadu u potpunosti, ako se ne varam samo 1/3 sredstava odeljenja u Novom Sadu se dotira iz budzeta.
  • Bojan

    31.05.2011 10:42
    Isti djavo
    Dekan i ministar su clanovi iste stranke zato ovaj ne ide kod ministra.
  • @Aćim - gle čuda

    31.05.2011 07:26
    Zašto onda ne studiraš u Beču ako može za manje para?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti