Novosađani piju ispravnu vodu

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, voda koju piju Novosađani je zdravstveno ispravna, dok voda iz svih deset javnih bunara u gradu i dalje nije za piće.  
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, voda koju piju Novosađani je u 87 odsto ispitanih uzoraka zdravstveno ispravna, dok voda iz svih deset javnih bunara u gradu nije za piće.

Kako kaže doktorica Sanja Bijelović, u vodi se ponekad nalaze čestice mangana, koje nisu opasne po zdravlje, a mogu se ukloniti iz cevi jednostavnim ispiranjem.

"Ukoliko građani primete male crne "pahulje" u vodi, potrebno je da otvore slavine i puste hladnu vodu da curi dok se voda ne izbistri. Tada mogu bez problema da je piju", savetuje ona.

U vazduhu nema povećane koncentracije zagađujućih materija i njegov kvalitet je zadovoljavajuć. Izuzetak je jedino Partizanska ulica, u kojoj se indeks kvaliteta vazduha svrstava u drugu kategoriju. Ova ulica je ujedno među najbučnijim u gradu, pored Keja žrtava racije, Bulevara oslobođenja, Ulice cara Dušana i Vršačke.

"Kao i prošlog meseca, osnovnih zagađujućih materija u povećanoj koncenrraciji nije bilo, ali bilo je sitnih čestica prašine, čije je prisustvo povećano", kaže Sanja Bijelović.

Uprkos boljoj situaciji u Novom Sadu, ona napominje da čak dve trećine Vojvođana pije mikrobiološki neispravnu, a polovina fizičko hemijski neispravnu vodu. Bijelovićeva je uoči Svetskog dana vode upozorila na činjenicu da se u pokrajini oko 70 odsto otpadnih voda ne ispituje i ne prečišćava pre njihovog odlaganja u reke i jezera.

  • B

    18.03.2010 13:53
    Nije loše, može bolje
    Osamdesetih je bilo u planu da se u okviru fabrike vode na Štrandu izgradi postrojenje koje bi uklanjalo kamenac iz vode. Takav sistem, koliko znam, ima Subotica. Trebalo bi poraditi na tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti