Studenti nezadovoljni

Kako saznaje Radio 021, studenti koji su upisali fakultet 2006. godine i mlađi neće imati jasno definisano akademsko zvanje. Prema našim informacijama, neki studenti koji završe četvorogodišnje studije biće "dodiplomirani", a zvanje diplomiranih će dobiti tek ako završe i master studije, koje su preskupe za prosečnog studenta.

Kako saznaje Radio 021, studenti koji su upisali fakultet 2006. godine i mlađi neće imati jasno definisano akademsko zvanje.

Prema našim informacijama, neki studenti koji završe četvorogodišnje studije biće "dodiplomirani", a zvanje diplomiranih će dobiti tek ako završe i master studije, koje su preskupe za prosečnog studenta.

Nezadovoljni studenti su počeli da organizuju veliki protest koji će početi u utorak ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Radio 021 kreator fejsbuk grupe "Apel svim studentima za studentski protest", Igor Tonković. Prema njegovim rečima, studentske parole "Prodajem bubreg za semestar" su najbolji pokazatelj kako se tretiraju budući intelektualci. Tonković dodaje da nije problem samo u tekstu Bolonjske deklaracije, već i u selektivnom sprovođenju ovog dokumenta u delo.

"To što nam oni nisu objasnili šta Bolonja nosi je jedna stvar, a sasvim drugi problem je to što se ni na četvrtini fakulteta ne sprovodi onako kako piše. Sprovode se samo oni delovi gde studenti treba da plaćaju", kaže Tonković za 021.

Prema rečima studentkinje žurnalistike sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Jasmine Milivojević, studenti neće imati ni apsolventski staž, tačnije, neće moći da polažu ispite svakog meseca nakon odslušanih studija, već će morati ponovo da upisuju preostale ispite, a one iz letnjeg semestra će moći da polažu tek za godinu dana, uz obavezno plaćanje obnove godine. Prema njenim rečima, ceo Bolonjski sistem nije na pravi način predstavljen studentima i cilj ovog projekta je da na fakultetu ostaju samo najbogatiji.

"U zakonu se nigde ne pominje apsolventski staž, kao ni uopšte pojam apsolvent. Nama to niko nije rekao i moramo da saznajemo kada smo već četvrta godina. Većina mojih kolega, uključujući i mene, neće imati novca da plati. Izgleda da je cilj Bolonje da studiraju samo najbogatiji", naglasila je Milivojevićeva.

Kako za 021 kaže šefica Kancelarije za nastavu Univerziteta u Novom Sadu, Tanje Vranješević, tačno je da više nema apsolventskog staža i da će studenti imati na raspolaganju zvaničnih pet rokova za polaganje preostalih ispita čiji će ponovni upis morati da plate.

"Po zakonu, apsolventski staž više ne postoji. Studenti će ispite koje ne polože ponovo upisivati i polagati u redovnim rokovima, pri čemu treba naglasiti da imaju pravo dvaput da padnu, a već treći put će morati ponovo da slušaju kurs", kaže Vranješevićeva za naš radio.

Protest ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu biće samo početak, najavljuju beogradski studenti. Na fejsbuk grupi "Apel svim studentima za studentski protest" se pojavilo saopštenje Saveza studenata Univerziteta u Nišu, koji su podržali protest svojih beogradskih kolega. U Novom Sadu se studenti još uvek ne ogranizuju, međutim, kako kažu budući akademci, samo je pitanje vremena kad će se i novosadski studenti priključiti protestu. (Miodrag Sovilj)

 

  • Serious

    01.04.2010 06:49
    Diplomirani
    Diplomirani je staro zvanje koje su sticali studenti koji su se skolovali po starom programu kada je bilo gradivo i obimnije i neuporedivo teze ,ovim protestima se zele uskratiti prava onima koji su zavrsili po starom i obezvrediti zvanje diplomiranog koje je izjednaceno sa masterom , npr na Pravnom faxu je neuporedivo lakse danas doci do zvanja master nego nekada do diplomiranog , manje je gradivo , razbijeno a 5 god ionako cine izborni ispiti koji su po starom bili na 3 i 4 , cilj svega je da se potpuno urusi sistem obrazovanja i napravi haos zbog sebicnih interes protestanata koji ionako sada uce po deset puta laksem programu a zele nezasluzene beneficije
  • jova limanac

    30.03.2010 15:47
    "Drug Tito je rekao da su studenti u pravu" :-)
  • student

    30.03.2010 15:04
    Nazalost, Bolonja sluzi da diplomu uruci samo materijalno bezbriznim studentima koji mogu da plate koliko treba i koji ne moraju da rade uz studije, pa mogu da posećuju sva predavanja i vežbe i da tamo dižu ruku kako bi sakupili dovoljan broj bodova. Tako će nas sutra lečiti elitni lekari koji su ruku dizali više od drugih, projekte će raditi inženjeri koji su uvek bili prisutni (da ne nabrajam dalje)i eto ponovo podobnog kadra svuda gde je potreban (gde su dobra mesta). Bolonja je vrlo diskriminacioni zakon i to će jednom morati javno da se prizna, ali me zanima šta će tada biti sa onima koji su Bolonju zagovarali i na silu nam je uveli. Pri tom, neka je svima jasno, Bolonja se ne sprovodi na elitnim evropskim (američke da i ne pominjem) univerzitetima. Mi i slični nama smo ponovo poligon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti