Za operaciju katarakte dve i po godine čekanja

Pacijenti koji u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu imaju zakazanu operaciju očne katarakte, na tu hiruršku intervenciju moraju da čekaju oko dve i po godine.
Pacijenti koji u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu imaju zakazanu operaciju očne katarakte, na tu hiruršku intervenciju moraju da čekaju oko dve i po godine.

Načelnik Klinike za očne bolesti KCV Vladimir Čanadanović za Radio 021 kaže da je od početka 2013. godine do danas operisano oko 300 pacijenata. "Na listi čekanja za operaciju katarakte u ovom momentu je 3.700 ljudi, a trenutno na operaciju idu pacijenti koji su stavljeni na listu čekanja početkom 2011. godine", rekao je dr Čanadanović i dodao da se, u zavisnosti od toga da li kod pacijenata postoje još neke očne bolesti, pojedinci operišu ranije.

Lista čekanja formirana je odlukom Ministarstva zdravlja Srbije i za sada pacijenti kojima je već operisano jedno oko nisu na prioritetu, sve dok ne budu operisani svi sa liste čekanja. Dr Čanadanović kaže da su kapaciteti operacionih sala i osoblja očne klinike KCV predviđeni za izvođenje od 1.300 do 1.500 operacija godišnje.

"Prethodnih godina je dolazilo do zastoja u isporuci intraokularnih sočiva zbog kašnjenja u realizaciji tendera Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a i količine sočiva koje smo redovno dobijali su bile znatno manje nego što subile naše potrebe. Bilo je perioda kada iz ovih razloga Očna klinika nije ni radila i zbog toga sada imamo nagomilane ljude iz prethodnih godina", objašnjava načelnik očne klinike.

Za desetominutnu operaciju liste čekanja najduže su u većim zdravstvenim centrima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Iako su liste po manjim gradovima kraće, to ne znači i brži put do zahvata jer su pacijenti često žrtve nedostatka novca za nabavku potrebnog materijala. Da bi svoj problem rešili u privatnoj klinici, pacijenti moraju da plate od 1.000 do 1.500 evra, koliko košta operacija katarakte samo na jednom oku.

Prema svetskim statistikama, stopa oboljevanja od katarakte na godišnjem nivou iznosi od 0,5 do 0,7 odsto, što znači da od 7,5 miliona stanovnika, i sledeće godine može da se očekuje bar 35.000 novoobolelih. Budući da bolest ima epidemijske razmere, za rešavanje problema potrebna je organizovanija nabavka potrebnog materijala, kao i ravnomerno opterećenje svih zdravstvenih ustanova u kojima se operiše katarakta, tvrde stručnjaci.

  • 03.05.2013 06:58
    Pitanje za Načelnika
    Zašto se na specijalizaciju primaju samo deca prethodnih dokora koji su otišli i otvorili po gradu poznate očne centre? Njih država besplato obučava i još im posle toga prave konkurenciju. Umesto da specijalizante obavežu da rade najmanje 10 godina u toj ustanovi, i time "izmire" stečena znanja, oni ih puštaju da slobodno odu.Najnoviji primer je Dž. koji je otišao kod oca da radi!!!. I još na to je doktorka sa klinike saradnik dotične očne kuće?
  • 03.05.2013 05:58
    klasika
    mora tender da ono što ustanovi treba
    pa se tenderi obaraju
    pa onda i kad prodje onda RFZO namerno (ali zaista namerno) prebacuje daleko manje sredstava ustanovama nego što su NA VREME u svom planu rada predale
    i eto liste cekanja
    i eto blokade ustanova
    isto ko sto je raspisan tender za dirigenta jer i to sad mora tako
  • Kaćunčica

    02.05.2013 22:17
    I? Šta ćemo uraditi?
    Ajde da krenemo da menjamu tu korumpiranu garnituru sa KCV i betanije. Toliko mladih lekara ne može da dobije posao, dajte umesto njih ljudima koji žele da rade šansu. Već su neki uhapšeni prošli mesec, hajdemo i ostale koji iznuđuju mito i tzv. "dopunski rad" da sklonimo odatle. Neprijavljivanje korupcije je njeno podsticanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti