Robotičari ponovo bez para za Evropsko prvenstvo

Ekipa "Elektropionir" ETŠ "Mihajlo Pupin” iz Novog Sada se plasirala na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali je njihov put još uvek neizvestan zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Ekipa "Elektropionir" ETŠ "Mihajlo Pupin” iz Novog Sada na nedavno održanom nacionalnom takmičenju robotičara osvojila je drugo mesto i tako se plasirala na Evropsko prvenstvo, koje se održava od 9. do 12.maja u La Ferte Bernardu u Francuskoj, ali je njihov put još uvek neizvestan zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Đaci su na nacionalnom takmičenju, koje se održalo na Spensu, pobedili dizajnom robota koga su pravili pomoću "štapa i kanapa", od delova koje su nalazili na Najlonu ili drugim gradskim pijacama, što njihovom uspehu još više daje na značaju.

Međutim, kao i lane, kada su se takmičili sa ekipama koje su činili mahom studenti iz evropskih zemalja i osvojili peto mesto, neizvestan je njihov put u Francusku na Evropsko takmičenje.

U školi kažu da su na razne adrese poslali dopise, kako bi pokušali da dobiju novac za putovanje. "Još uvek ne znamo koliko nam para treba, jer čekamo da nam stignu profakture za troškove. Kada izaberemo najpovoljiju varijantu, moći ćemo da kažemo o kojoj cifri se radi", ističu u školi.

Naime, prošle godine pred sam polazak na takmičenje ovi robotičari, predvođeni profesorom Vasom Bjelicom, nisu znali da li će krenuti put Francuske, jer novac na vreme nije bio obezbeđen. Ukupni troškovi za desetak učenika i profesora za nekoliko dana boravka u Francuskoj iznosili su oko tri hiljade evra, a pomoć je tražena od Gradske uprave za obrazovanje i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Odgovora do pred sam polazak nije bilo, da bi na kraju bilo obezbeđeno 300.000 dinara, s tim što su roditelji morali sami deci da plate put i smeštaj, da bi im se naknadno refundirali troškovi boravka mladih robotičara u Francuskoj.

 

  • ns time

    08.05.2013 09:30
    Recept koji jedino uspeva i savet svima ostalima:jedino uporni roditelji u saradnji sa skolom mogu da nesto naprave.Mi roditelji djaka Isidorine gimnazije uspeli smo samo licnim trudom u saradnji sa profesorkom engleskog iz skole da posaljemo nasu decu na Sekspirov festival prosle godine u novembru u Engleskoj.Radili smo svakodnevno 8 meseci i uspeli da sakupimo novac.Pare su nam dali oni od kojih se nismo nadali, a nista nismo dobili od grada.Od pokrajine nesto(50.000 dinara i pomoc oko kostima iz SNP, da barem to ne plate).Ostali zaduzeni za prosvetu i kulturu dali su nam sipak i smejali se u lice.Deca su ipak otputovala na 5 dana u Englesku i odigrali Hamleta na engleskom jeziku.Nove generacije ove skole sada imaju otvoren poziv za festival.Mediji su bili totalno nezainteresovani osim nasih novosadskih: 021, Dnevnik i RTV Novi Sad.Hvala vama na tome,ne zaboravljamo.
  • 07.05.2013 10:10
    SMS
    Dajte telefon na koji da šaljkemo sms, pa 100 po 100 biće para. Od države nema vajde.
  • 05.05.2013 14:40
    JD
    Ko im je kriv što hoće da se bave tamo nekom robotikom. Lepo nek' otvore pečenjaru ili poslastičarnicu, ili nek postadnu estradne zvezde. Onda još samo treba da se učlane u stranku koja je (sada) na vlasti, kupe diplomu nekog "prestižnog vakulteta" i rešili su sve svoje probleme...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti