KCV: Obezbeđen novac za popravku aparata za kolonografiju

Nakon natpisa u medijima da je jedini aparat u Vojvodini za rendgensku kolonografiju, već više od dva meseca van funkcije, oglasio se KCV i naveo da je novac za opravku aparata ipak nabavljen.
Nakon natpisa u medijima da je jedini aparat u Vojvodini koji može da obavi specifičan pregled debelog creva, tačnije rendgensku kolonografiju, već više od dva meseca van funkcije, oglasio se KCV i u saopštenju naveo da je novac za opravku aparata ipak nabavljen.

Ovaj aparat između ostalog služi i za dijagnostikovanje karcinoma debelog creva, te se u medijima spekulisalo kako je dozvoljeno da jedan ovako važan i pritom jedini aparat u Vojvodini ne radi i to u jeku kampanje Ministarstva zdravlja o važnosti prevencije raka debelog creva.

Rendgenski aparat sa skopijom, kojim može da se obavi pregled, postoji samo u Kliničkom centru Vojvodine. Ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi, domovima zdravlja, kao ni u Institutu u Sremskoj Kamenici, nemaju taj aparat. Zato su pacijenti bili prinuđeni ili da čekaju da se ovaj u Kliničkom centru popravi ili da pregled obave u privatnoj praksi i za to plate preko 200 evra.

Međutim, iako je isprva objašnjenje Kliničkog centra bilo da popravku usporava procedura javne nabavke i da aparat sigurno neće biti u funkciji do kraja ove godine, danas je stiglo novo, sasvim drugačije saopštenje.

"Finansijska sredstva su obezbeđena za otklanjanje kvara na aparatu za kolonografiju i u toku je opravka. Deo pacijenata se inače prebacivao na CT kolonografiju, ali ne mogu svi. Podsećamo da u KCV dolaze pacijenti iz Novog Sada i cele Vojvodine, imamo i naše bolničke pacijente, kao i ambulantne. Uskoro će aparat početi sa radom i pacijenti će biti blagovremeno obavešteni".

Iako je situacija naizgled rešena i dalje ostaje nejasno kakav je to problem bio sa javnom nabavkom, kao i na koji način je novac za dva dana naprasno nabavljen. (Gordana Ćosić)

  • Dr

    20.12.2014 06:25
    Prevazidjeno
    Kolonografija je u dijagnostickom smislu prevazidjena, nista bez kolonoskopije.
  • pa jasno je

    19.12.2014 20:37
    samo još naivni veruju u snagu hipokratove zakletve...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti