Predlog za ručak: Irski paprikaš
Irski paprikaš je odlična opcija za ručak za svako doba godine.
Foto: 021.rs
U zavisnosti od toga kako se spremi, sličan je našem paprikašu ili gulašu.
Tradicionalno se pravi od jagnjetine, ali može se spremati i sa govedinom.
Sastojci:
1 kg jagnjetine ili govedine (najbolje plećka) naseckanog na kockice
500 ml pilećeg bujona
500 ml tamnog piva po želji
2-3 velike glavice crnog luka, iseckanog na kockice
3-4 šargarepe, isečene na kolutove
3 krompira, isečena na kockice
4 kašike maslaca
1 kašika brašna
2 lista lovora
1 grančica sveže majčine dušice ili začina po želji
So i biber po ukusu
Priprema:
- U loncu ili većoj šerpi rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte isečeno meso i pržite ga sa svih strana dok ne porumeni.
- Dodajte sitno isečeni luk i dinstajte još 5 minuta, ili dok luk ne omekša.
- Pospite brašno preko mesa i luka, dobro promešajte i dinstajte još minut.
- Prelijte bujonom i pivom (ako koristite). Dodajte lovorove listove, majčinu dušicu, so i biber. Promešajte, pojačajte vatru i dovedite do ključanja.
- Smanjite vatru, poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena, ili dok meso ne omekša.
- Dodajte isečenu šargarepu i kuvajte još 20 minuta.
- Na kraju dodajte isečen krompir i kuvajte još 10-ak minuta, ili dok krompir ne omekša.
- Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Serviranje:
Irski paprikaš tradicionalno se servira vruć, u dubokim tanjirima sa hlebom. Možete ga poslužiti i sa pirinčem.
Savet:
Za bogatiji ukus, meso možete prethodno marinirati u pivu preko noći. Ako vam ostane paprikaša, on je još ukusniji sutradan.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Nešto drugačija musaka - sa tikvicama i sirom: Ručak za celu porodicu
18.05.2024.•
0
Musaka sa tikvicama je ukusno i lagano jelo koje se često priprema tokom meseci kada su tikvice u sezoni.
Pet najčešćih grešaka prilikom pripreme jela sa mlevenim mesom
15.05.2024.•
2
Mleveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, kao što su špageti bolonjeze, lazanje ili ćufte.
VIDEO: Da li ste probali Titov kolač? Pogledajte kako se pravi
15.05.2024.•
2
Oni koji još pamte, pričaju da je ovaj recept bio čuvan kao najstroža tajna. Bio je to Titov najdraži kolač. Istina ili ne, odličan je.
Suvi vrganji iz Srbije povučeni sa tržišta u Nemačkoj
13.05.2024.•
12
Nemačka je povukla sa tržišta suve vrganje poreklom iz Srbije.
U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma
13.05.2024.•
2
Turske pečurke smrčak su veoma tražene širom sveta, a poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti, intenzivnoj aromi i ukusu.
Bibimbap - jelo koje je bilo najpretraživanije u prošloj godini
12.05.2024.•
0
Gugl je naveo da je najpretraživanije jelo u 2023. godini bilo bibimbap.
Studija: Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije
12.05.2024.•
1
Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem.
Objavljena mapa najboljih namirnica po zemljama Evrope, u Srbiji izdvojene dve stvari
12.05.2024.•
2
Gastro vodič Taste Atlas objavio je mapu Evrope koja prikazuje koji su to prehrambeni proizvodi najbolji u svakoj pojedinačnoj zemlji.
VIDEO: Kromboloni - Spoj kroasana i krofne koje možete napraviti sami
12.05.2024.•
0
Kromboloni su lisnata peciva punjena različitim slatkim kremom.
Dve salate iz Srbije među 50 najboljih na svetu, na prvom mestu jedna iz Grčke
09.05.2024.•
7
Popularni gastro vodič Taste Atlas objavio je listu 50 najbolje ocenjenih salata na svetu, a svoje mesto na ovom popisu našle su i dve iz Srbije.
Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana
08.05.2024.•
3
Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija.
VIDEO Francuzi oborili rekord: Napravili najduži baget na svetu, deo dat beskućnicima
07.05.2024.•
0
Francuski pekari su napravili najveći baget na svetu, dugačak 140,53 metra i postavili novi rekord koji je Italija držala prethodnih pet godina.
Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece
05.05.2024.•
2
Hrana koju dajete deci utiče na njihov razvoj, ali i na razvoj struktura i veza u njihovom mozgu.
Opala prodaja piva u Holandiji, krivci - vreme i porezi
05.05.2024.•
0
Prodaja piva u Holandiji opala je u prva tri meseca ove godine, u poređenju sa istim periodom iz 2023. godine, saopštilo je udruženje Holandskih pivara.
Ove koke u Srbiji nose plavičasta jaja i jedno košta čak 150 dinara
05.05.2024.•
4
Vesna Kozak iz Padine gaji 40-ak kokošaka. Na to se odlučila da bi se njena porodica zdravo hranila, a prodaja joj donosi i dodatnu zaradu.
Dijetetičari savetuju: Ovo su najzdraviji voćni sokovi
04.05.2024.•
0
Sokovi su osvežavajući i ukusni u bilo koje doba dana – međutim nisu svi zdravi.
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
02.05.2024.•
3
Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Gde je flašica vode najskuplja: U ovom evropskom gradu košta 4,5 evra
02.05.2024.•
2
Profil na mreži X pod nazivom World of Statistics objavio je listu s najskupljim flašama vode u svetu.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći tiramisu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda
02.05.2024.•
0
Italijanski restoran u Londonu napravio je najviši tiramisu na svetu.
Komentari 4
ZX
Ko ima para za jagnjetinu?
Ma ona nije zdrava. Ima mnogo holesterina.
Limanac
Averel
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar