Ove koke u Srbiji nose plavičasta jaja i jedno košta čak 150 dinara

Vesna Kozak iz Padine gaji 40-ak kokošaka. Na to se odlučila da bi se njena porodica zdravo hranila, a prodaja joj donosi i dodatnu zaradu.
Ove koke u Srbiji nose plavičasta jaja i jedno košta čak 150 dinara
Foto: Screenshot (RTS)
Najtraženija su plava jaja, koja su višestruko skuplja od običnih.
 
Vesna Kozak iz Padine počela je pre tri godine da gaji kokoške. Nabavila je više vrsta, neke su ukrasne kao holandske beloćubaste ili brame, ima italijanske, somborske kaporke i razne druge, ali su najvrednije i najinteresantnije arlaukane, koje nose plavičasta jaja.
"Arlaukane su došle iz Čilea, a dobile su ime po nekom plemenu koje je tamo živelo. Oni su ih pripitomili i došle su na ove naše prostore. Ja držim samo rasu divlje boje, a ima i boja spleš, crna, bela, plava", navodi za RTS Vesna Kozak.
 
Arlaukane moraju da budu odvojene od drugih, kako bi se zadržala čistota rase, što je važno prilikom prodaje. Skupe su i cenjene, kokoške i petlovi koštaju do 50 evra, a jedno jaje je 150 dinara.
"Nije dokazano, ali kažu da su mnogo zdravija, da nemaju toliku masnoću i da nemaju holesterol u sebi", dodaje Vesna.
 
Iako zaradi od prodaje, Vesna kaže da ne može od toga da se živi. To je samo dodatni izvor prihoda. Ne želi da ih gaji naveliko, već da u njima uživa, ispuni vreme.
 
"Nije mi primarna zarada, više je da bi unuci jeli zdrava jaja, od kokošaka za koje znam kako ih hranim. Ljudi koji se bave ovim kažu da kada perje uđe u nos, onda čovek ne može da prekine i samo produbljuje taj posao i hrani sve više", ističe Vesna.

Teme

jaja
  • Сеновић

    05.05.2024 20:06
    Скупа због боје или квалитета.
  • Marko

    05.05.2024 16:07
    Naziv rase živine
    Pomenuta rasa se zove "Araucana".
    Sa druge strane, "Arlaukana" bi bio dobar naziv, na primer, za diskoteku, ili krajiško prelo.
  • Romi

    05.05.2024 10:59
    Ja nebih ni prodavala ta plavičasta jaja već bi ih isključivo koristila za vlastite potrebe ako su toliko bolja. Voljela bih da je ova žena moja komšinica i da u svako doba mogu kupiti domaća svježa jaja. Što se ukusa tiče, razlika je ogromna u odnosu na jaja iz samoposluge. Vrijede bez obzira na cijenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće