Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.
Krofne na malo zdraviji način
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ove krofne su mekane, lagano slatke i savršene kao užina ili poslastica za doručak.
 
Porcija: 6–8 krofni
Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme pečenja: 12-15 minuta
Sastojci:
 
- 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
 
- 1 kašičica praška za pecivo
 
- ¼ kašičice sode bikarbone
 
- ¼ kašičice soli
 
- ½ kašičice cimeta (opciono)
 
- 1 jaje 
 
- ⅓ šolje nezaslađenog sosa od jabuke (dodaje vlagu i prirodnu slatkoću)
 
- ¼ šolje javorovog sirupa ili meda (ili koristite 2 kašike za manje šećera)
 
- ¼ šolje mleka po izboru (bademovo, ovseno ili obično)
 
- 1 kašičica ekstrakta vanile
 
- 1 kašika otopljenog kokosovog ulja (ili maslinovog ulja)
Opcioni dodaci:
 
- Cimet + kokosov šećer
 
- Tamna čokolada (otopljena)
 
- Glazura od jogurta (grčki jogurt + med)
Priprema:
 
- Zagrejte rernu na 175°C. Lagano podmažite pleh za krofne.
 
- U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.
 
- U drugoj posudi pomešajte jaje, sos od jabuke, sirup/med, mleko, vanilu i ulje.
 
- Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sedine (ne preterano mešati).
 
- Kašikom ili sipajte testo u posudu za krofne - napunite svaki oko ¾.
 
- Pecite 12-15 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista.
 
- Ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim izvadite iz tiganja i potpuno ohladite pre glaziranja ili posipanja topinga.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Dragorad

    19.05.2025 16:45
    Zbun
    Nikada nisam čuo za posude za krofne!?
  • B

    18.05.2025 16:25
    B
    Turci i u opšte južni delovi Balkana ovo zovu slatke pitaljke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.