VIDEO: Znate li od čega se prave gumene bombone?

Ukoliko pročitate sastav na pakovanju gumenih bombona, uglavnom ćete videti kako su napravljene od pirinčanog ili kukuruznog sirupa, i šećera. Ipak, osnova gumenih bombona zapravo je želatin.

Želatin je žućkasta, bezmirisna i bezukusna supstanca koja se dobija dugotrajnim kuvanjem kože, hrskavice i kostiju životinja, najčešće goveda i svinja. Najčešće se pravi od ostataka iz mesne industrije - kože, rogova, i sitnih kostiju.

Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kog drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

Želatin je dobijen hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.

Ipak, farmaceutski želatin koji se koristi u medicini je zapravo goveđi želatin koji sadrži 18 aminokiselina, i ima izuzetnu nutritivnu vrednost. Supe od kostiju su idealna preporuka za osobe s osetljivim crevima, budući da su bogate kolagenom, obnavljaju sluzokožu creva i jačaju naš imunitet.

Želatin se zato smatra dobrim u tretiranju bolnih zglobova, tetiva i kostiju, a posebno je dobar i za kožu, kosu i nokte, u borbi protiv celulita itd.

Ipak, ukoliko želite da osetite blagodeti želatina, onda je bolje da se odlučite za neku drugu opciju osim gumenih bombona, koje su pune šećera i štetnih aditiva - potražite farmaceutski želatin ili počnite da kuvate supe od kostiju.

Autor: Klix.ba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.