Utiče li redosled pića na mamurluk?

Evropski naučnici preispitali su uvreženo verovanje da je bolje prvo piti slabija alkoholna pića pa tek tada preći na žestoka i utvrdili su da redosled pića nema nikakvog uticaja na mamurluk.
Utiče li redosled pića na mamurluk?
Foto: Pixabay
Naučnici su regrutovali 90 dobrovoljaca u Nemačkoj starosti od 19 do 40 godina kojima je ponuđeno pivo, vino ili oba pića. Jedna grupa je prvo popila više od litre piva pa četiri čaše vina, druga je popila istu količinu ali obrnutim redosledom. Preostali dobrovoljci pili su ili samo pivo ili samo vino i svi su proveli noć pod lekarskim nadzorom, prenosi CNN.
 
Naučnici su potom pričekali da se alkohol "ispere" i dobrovoljci oporave i nedelju dana kasnije eksperiment je ponovljen, jedino su zamenjene uloge po grupama, pa su oni koji su pili prvo pivo, pa vino pili obrnutim redosledom, a oni koji su pili samo pivo, dobili su samo vino.
 
Prema rezultatima objavljenim u četvrtak u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" nije bilo razlike u intenzitetu mamurluka u zavisnosti od redosleda konzumiranja pića.
 
"Nismo utvrdili da je tačna ideja da konzumiranje prvo piva pa vina rezultira blažim mamurlukom", kaže vođa studije Jöran Köchling sa univerziteta Witten Herdecke.
 
Naučnici su zaključili da dva faktora određuju težinu simptoma mamurluka dan kasnije - koliko su se ljudi osećali pijano i da li su povraćali. Oni koji su se na lestvici od jedan do deset opisali kao najpijaniji i oni koji su u bilo kojem trenutku noći povratili opisali su dan kasnije svoje mamurluke kao najteže.
 
"Istina je da će unošenje prevelikih količina bilo kog alkoholnog pića najverovatnije rezultirati mamurlukom", kaže Köchling.
 
Prema američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti umereno konzumiranje alkohola je čaša pića dnevno za žene i dva pića za muškarce.
 
Naučnici ističu da je istraživanje imalo neka ograničenja, na primer, nije bilo kontrolne grupe koja je konzumirala bezalkoholno pivo ili vino jer nije bilo dobrovoljaca zainteresovanih za taj posao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.