Naučnici: Ljudi koji vole crnu kafu i gorku čokoladu imaju poseban gen

Više volite crnu kafu? Onda verovatno volite i tamnu, gorku čokoladu, prema novom istraživanju koje identifikuje genetsku osnovu za te sklonosti.
Naučnici: Ljudi koji vole crnu kafu i gorku čokoladu imaju poseban gen
Foto: Pixabay
To genetsko obeležje može vas pogurati prema dobrom zdravlju, tvrdi naučnica Merilin Kornelis, profesorka preventivne medicine na medicinskom fakultetu Feinberg na Northwestern University, koju prenosi CNN.
"Kažem ljudima da je moja zanimacija istraživanje kafe", rekla je Kornelis. "To je vruća tema."
Zašto vruća? Zato što su studije pokazale da umerene količine crne kafe - između tri i pet šoljica dnevno - smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka.
 
Međutim, te prednosti će verovatno biti izraženije ako kafa ne sadrži mleko, šećer i druge arome koje dodajemo, a koje goje.
 
"Znamo da postoji sve više dokaza koji upućuju na povoljan uticaj kafe na zdravlje. Ali, čitajući između redova, svako ko savetuje nekome da konzumira kafu obično treba da mu savetuje da konzumira crnu kafu zbog razlike između konzumacije crne kafe i kafe s mlekom i šećerom", rekla je Kornelis.
 
"Jedna je prirodna, bez kalorija. Druga može dodati stotine kalorija, a uticaj na zdravlje mogao bi biti sasvim različit", dodala je.
 
U prethodnim istraživanjima Kornelis i njen tim otkrili su da geni mogu uticati na to zašto neki ljudi uživaju u brojnim šoljicama kafe dnevno, dok drugi ne.
 
"Ljudi s određenim genom brže metabolizuju kofein, tako da stimulativno dejstvo brže nestaje, pa moraju da unesu više ove tečnosti. To bi moglo objasniti zašto se čini da nekima ne smeta puno kafe u odnosu na nekoga ko dobije drhtavicu ili postaje vrlo teskoban nakon malo kafe", dodala je.
 
U novoj studiji, objavljenoj u časopisu "Nature Scientific Reports", Kornelis je detaljnije analizirala vrste kafopija, odvajajući ljubitelje crne kafe od ljubitelja mleka i šećera (i drugih dodataka).
 
"Otkrili smo da oni koji piju kafu, a imaju gensku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina, preferiraju gorku, crnu kafu. Takođe smo pronašli istu gensku varijantu kod ljudi koji više vole čisti čaj od zaslađenog i gorku tamnu čokoladu, a ne nežniju mlečnu čokoladu."
 
Postoji kvaka
 
No, postoji jedna kvaka.
 
Kornelis i njen tim ne misle da preferencija ima ikakve veze sa ukusom obične crne kafe ili čaja.
 
Umesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kafu i čaj jer gorak ukus povezuju s povećanjem mentalne budnosti zbog kofeina.
 
"Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim dejstvom. Oni nauče da povezuju gorčinu s kofeinom i dejstvom koji osećaju. To je naučeno", rekla je Kornelis.
 
Isto važi i za preferenciju tamne nad mlečnom čokoladom, dodala je.
 
"Kad pomisle na kofein, pomisle na gorak ukus, pa uživaju i u tamnoj čokoladi. Moguće je da su ti ljudi samo vrlo podložni dejstvu kofeina, a takođe imaju to naučeno ponašanje povezano s drugom gorkom hranom."
 
Tamna čokolada sadrži nešto kofeina, ali mnogo više spoja zvanog teobromin, poznatog stimulansa nervnog sistema povezanog s kofeinom. No, kako su studije pokazale, više ne znači i bolje kada je u pitanju teobromin - veće doze mogu povećati broj otkucaja srca i pokvariti raspoloženje.
 
Tamna čokolada je takođe puna kalorija, pa je ograničenje konzumacije dobro za liniju.
 
Ipak, studije pokazuju da čak i mali zalogaj tamne čokolade dnevno može doprineti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa. To je verovatno zato što kakao sadrži mnogo flavanola - epikatehina i katehina - antioksidativnih spojeva za koje se zna da poboljšavaju protok krvi.
 
Ostale namirnice koje sadrže flavanole su zeleni, ulong i crni čaj, crno vino, kelj, luk, bobice, agrumi i soja.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • Vesna

    30.01.2022 09:06
    kondicioniranost igra ulogu
    toliko istraživanja, tako malo konkretnih odgovora. da nisu svi jednako osetljivi, podložni uticaju stimulansa, zna se i bez nauke. Ali zašto, ne.
    Ja recimo pijem kafu ne što volim taj ukus ili što me stimuliše(pijem i pred počinak) već me asocira na druženja u mladosti. kao onaj ogledni pas, stvar dresure^:^
  • Scotch Bonnet

    07.01.2022 14:09
    "Otkrili smo da oni koji piju kafu, a imaju gensku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina, preferiraju gorku, crnu kafu. Takođe smo pronašli istu gensku varijantu kod ljudi koji više vole čisti čaj od zaslađenog i gorku tamnu čokoladu, a ne nežniju mlečnu čokoladu."

    Taj sam.
  • Crni007

    07.01.2022 10:22
    Bez kave moj dan kao da nije ni počeo ☕

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Italijani žele da espreso bude na Uneskovoj listi

Šoljica tamne, baršunaste kafe više je od brze doze kofeina: italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.

Evo koliko traju tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cele godine, ali najpopularnija su u proleće. Kako se bliži vreme farbanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih.