Srećan vam Međunarodni dan kafe

Širom sveta danas se obeležava Dan kafe, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina stanovnika sveta ne može da zamisli početak dana.
Srećan vam Međunarodni dan kafe
Foto: Pixabay
Sve do nedavno, ovaj dan se u većini zemalja obeležavao 29. septembra, ali kako je određeno od Međunarodne organizacije za kafu, prvi zvaničan datum je 1. oktobar, koji je obeležen prvi put 2015. godine u Milanu. Tako se ovaj datum koristi za promociju i slavljenje kafe kao napitka, i propraćen je događajima širom sveta.
Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez nje. Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom sveta i smatra  se najpopularnijim pićem na planeti, posle vode. Kafa nikad nije bila popularnija, procenjuje se da se dnevno popije tri milijardi šoljica ovog napitka.
Na ovaj dan se takođe odaje priznanje ljudima širom sveta - plantažerima, farmerima, vlasnicima kafića, i mnogim drugima - koji vredno učestvuju u spremanju napitka kog svi volimo.
 
Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su tuska kafa, espresso, kapućino... Biljke kafe se uzgajaju u 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima južne Amerike, južne Azije, Indije i Afrike.
 
Otkrivena je u Etiopiji, i to, kako tvrdi legenda, kada je jedan pastir primetio neobično ponašanje svojih koza koje su postale hiperaktivne nakon što bi obrstile crvene bobice sa grmlja, navodi portal Kafica.rs.
 
Turci i Holanđani su je doneli u Evropu, gde je najviše piju Finci. Amerikanci su na svetskom nivou najveći potrošači kafe jer dnevno popiju oko 450 miliona šoljica.
 
Najveći izvoznici kafe su Brazil (31 odsto) i Vijetnam (25 odsto), a slede Kolumbija, Honduras, Indija, Indonezija… Kada sazru zrna kafe se ubiraju, obrađuju i suše, nakon toga se prže i melju, a kafa je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku.
 
Kofein, kao sastojak kafe, ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, sprečava pad koncentracije i smanjuje depresiju i anksioznost. Smrtonosna doza kofeina je 100 šoljica kafe. Stručnjaci tvrde da je najveća bezopasna količina devet šoljica dnevno, ali pošto se za četiri do šest sati uticaj kofeina izgubi, dnevna doza može biti i veća.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Teme

kafa
  • Ksenofobi

    01.10.2022 09:34
    "Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su tuska kafa, espresso, kapućino..."

    Smešno. Kada u Turskoj tražite tursku kafu čudno vas gledaju i imate problem da je nađetebjer oni piju čaj.
    Nigde više u svetu se ne zove tako nego samo kod nas.
    Ako ste ispratili tekst- u Milanu je organizovan prvi dan kafe.
    Proučite malo kako npr. Italijani piju kafu ako to već ne znate.
    To što mi pijemo ovde je najčešće nižerazredna i smeće roba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Puding od hleba

Ovaj recept za puding pomalo je neobičan, a obično se služi sa sladoledom od vanile.