EU odobrila insekte za ishranu - nisu svi oduševljeni

Sve duža lista proizvoda od insekata, poput brašna od kućnih cvrčaka čija je komercijalna prodaja dozvoljena prošle sedmice u Evropi, izaziva burna negodovanja potrošača.
EU odobrila insekte za ishranu - nisu svi oduševljeni
Foto: Pixabay
Strasti se ne smiruju na društvenim mrežama jer postoji strah kupaca da će ove proizvode konzumirati a da ni ne znaju da su sastojak hrani. Pobunili su se i pobornici biljne ishrane koji su upozorili da takva hrana više neće moći da se obeležava kao veganska ili vegetarijanska.
Zbog svega ovoga reagovali su i predstavnici Savetodavnog centra za potrošače iz Hamburga.
"U Nemačkoj je trenutno dostupno samo nekoliko proizvoda sa malom količinom insekata, poput nekih specijalnih slatkiša ili testenina", istakao je Armin Valet iz ovog savetovališta za Dojče vele.
 
On smatra da je još daleko dan kada će se prah insekata mešati u keks ili brašno. S druge strane, spekuliše se da su je ono uveliko u upotrebi i da će insekte lako prihvatiti prehrambena industrija i multinacionalne kompanije koje svoje proizvode prodaju širom sveta, pa tako i u Srbiji.
 
Na pitanje novinara da li je moguće da insekte već jedemo a da to ne znamo, Valet je odgovorio da se tako nešto ne može dogoditi jer njihovo prisustvo u hrani mora da bude naznačeno. Kako kaže, mora biti jasno istaknuto na deklaraciji. I to razumljivo za svakoga, pa mora biti napisano na proizvodu – "keks sa insektima" ili "testenina s brašnom od insekata".
 
"Nije nam poznato da je to nekako negde umešano a da nije naznačeno. Komisija EU jasno stavlja do znanja da svako može sam da odluči da li će kupiti hranu napravljenu od ili sa insektima", istakao je on.
 
Ankete pokazuju da ogromna većina u Evropi ne želi insekte kao zamenu za meso. U Nemačkoj je, kako se navodi, 80 odsto anketiranih ljudi prošle godine izjavilo da im se gadi ideja da jedu insekte, prenela je agencija za životnu sredinu UBA. Ističe se da je ovo glavna prepreka za uvođenje insekata u zapadnu ishranu.
 
Podsetimo, u Evropskoj uniji je od 24. januara 2023. kompaniji iz Vijetnama "Kriket van" dozvoljena prodaja praha od kućnog cvrčka (Acheta domesticus).
 
Ovo brašno može biti dodatak na stotione različitih proizvoda – hlebu, pecivu, keksu i krekerima, gotovim mešavinama za hleb i kolače, testeninama, sosovima i supama, zamenama za meso i mleko, proizvodima od krompira i čokoladi. Dva dana kasnije, istom odlukom EK, za ljudsku ishranu dozvoljena je i prarada larve sjajnocrne bube pšenične buđi.
 
Kako prenosi Dojče vele, u EU su trenutno za ishranu dozvoljene četiri vrste insekata, a zahtevi za još osam čekaju odobrenje. Da bi dobile zeleno svetlo za komercijalnu prodaju, potrebno je, kao i od sada, da Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) uvrsti takve proizvode na listu bezbedne i takozvane nove hrane.
 
Širom sveta se u ishrani koristi više od 1.900 vrsta insekata. Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u različitim studijama je otkrila da su oni veoma hranljiv i zdrav izvor hrane sa visokim sadržajem proteina, vitamina, nezasićenih masnih kiselina, vlakana i minerala.
  • tek sad ste čuli?

    31.01.2023 09:54
    U nekim školama na zapadu decu već uče da se hrane kompletnim obrocima isključivo od inseksta. Na to su "teoretičari zavere" a u stvari praktičari istine, ukazivali još pre nekolilo godina i zbog toga kao i zbog svega ostalog za šta se ispoststavilo kao istina bili napadani i ismevani.
  • Ivana S

    31.01.2023 09:41
    Nije okej
    Jeste, pojeli smo usput po kojeg crvica u tresnjama, ko sto je neko pomenuo. Sad cemo po koju tresnjicu medj' crvima.
  • Jelena

    31.01.2023 08:34
    Jedemo ih u trešnjama oduvek, i ništa nam ne fali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima