.jpg)
Naučnici istražili: Kakav je uticaj crnog luka na holesterol?
Visoki holesterol može nas izložiti povećanom riziku od po život opasnih zdravstvenih stanja kao što su moždani udar i kardiovaskularne bolesti.

Foto: Pixabay
Hiperholesterolemija, najčešći nasledni poremećaj metabolizma lipida, pogađa značajan broj ljudi. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštava da otprilike dvoje na svakih pet osoba ima visok nivo holesterola u krvi, prenosi N1.
Visoki holesterol može nas izložiti povećanom riziku od po život opasnih zdravstvenih stanja kao što su moždani udar i kardiovaskularne bolesti. Zato je važno održavati ukupan nivo holesterola u krvi u normalnom rasponu.
Održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i smanjenje konzumacije alkohola samo su neki od načina kako se zaštititi od hiperholesterolemije.
Ishrana je takođe ključan faktor. Konzumiranje hrane bogate vlaknima poput pasulja, ovsenih pahuljica i avokada može pomoći u održavanju niskog nivoa lošeg LDL holesterola. U tome se jako dobrim pokazalo i jedno povrće, a to je crni luk.
Luk može da smanji loš holesterol
Hranljive materije koje sadrži luk uključuju kalijum, fosfor, kalcijum i magnezijum.
Luk takođe sadrži flavonoid poznat kao kvercetin. Naučnici su u studiji iz 2017. hteli da bolje shvate kako kvercetin utiče na obrnuti transport holesterola, odnosno proces u kojem telo uklanja holesterol iz ćelija.
Otkrili su da je kvercetin pospešio prenos holesterola, smanjio njegov nivo i poboljšao funkcionisanje dobrog HDL holesterola.
Pokazalo se da čak i alternativni oblici luka nude iste prednosti, poput soka od luka bogatog kvercetinom koji značajno smanjuje nivo LDL-a kod pacijenata s blago povišenim holesterolom.
Da li dodaci ishrani na bazi luka mogu da smanje nivo holesterola?
Luk se može pripremati na razne načine. Možete ga jesti sirovog, kuvanog, možete ga dodati salatama ili raznim kuvanim jelima.
Ako ne volite luk, ne brinite dodaci ishrani na bazi luka takođe mogu sniziti nivo holesterola.
Međutim, nije primećena povezanost između suplemenata na bazi luka i poboljšanja nivoa triglicerida pa su i naučnici naglasili da je potrebno još dodatnih istraživanja.
Neki faktori mogu dovesti do povećanog rizika od hiperholesterolemije. To uključuje konzumiranje hrane koja je bogata transmastima ili zasićenim mastima, sedentarni način života, pušenje, genetiku, starost i još mnogo toga (prema CDC-u).
Prisutnost hroničnih zdravstvenih stanja takođe može biti faktor rizika, poput dijabetesa tipa 2 ili gojaznosti, piše Health Digest.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
1
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
5
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
1
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Komentari 1
w/e
"Ishrana je takođe ključan faktor. Konzumiranje hrane bogate vlaknima poput pasulja, ovsenih pahuljica i avokada može pomoći u održavanju niskog nivoa lošeg LDL holesterola."
LDL holesterol nije los ukoliko je neostecen, a telo ga ne proizvodi jer zeli da naudi sebi. Ukoliko je povisen nivko LDL, to je uglavnom posledica postojeceg problema, a ne uzrok problema do kojeg dolazi jer ne jedete vlakna (koja ne mozete ni da svarite / apsorbujete).
Reference radi, drva za lozenje su 100% sacinjena od vlakana i vazduha.
Postoje studije u kojima su ljudi jeli 0 vlakna i nista im nije falilo, niti su imali problema sa holesterolom. Ukoliko problem sa LDL dolazi kao posledica lose ishrane (cesto), lakse je prekinuti sa konzumiranjem stetnih namirnica.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar