Koja čokolada ima najduži rok trajanja, a koja se najbrže kvari?

Kada nam se jede slatko, desi se da posegnemo za čokoladom koja duže vreme stoji u zadnjem delu kuhinjskog ormana, pa je legitimno pitanje da li ona može da se pokvari.
Koja čokolada ima najduži rok trajanja, a koja se najbrže kvari?
Foto: Pixabay
Iako i čokolada, kao i svaki proizvod, ima rok trajanja koji je utisnut na pakovanju, dobra vest je da ona ima relativno dug vek trajanja i ne kvari se brzo. Naravno, ako je buđava ili ima loš ukus ili miris, to znači da bi trebalo da je bacite, ali evo koliko dugo ona može trajati.
 
Nema svaka čokolada isti rok trajanja. Ljubitelji tamne čokolade mogu da se raduju jer će ona duže zadržati svoj kvalitet u odnosu na druge vrste.
Tamna čokolada ima rok trajanja od čak dve godine, mlečna čokolada godinu dana, a bela oko šest meseci.
 
Zašto tamna čokolada duže zadržava svoj kvalitet?
 
Tajna je u čokoladnom likeru ili kakao likeru - to je čisti kakao u tečnom ili polučvrstom obliku koji se proizvodi od zrna kakaovca koja su fermentisana, osušena, pečena i odvojena od ljuske, a koristi se za izradu čokolade.
Iako se i mlečna čokolada pravi s ovim likerom, ona sadrži mleko zbog kog se može brže pokvariti. 
 
S druge strane, bela čokolada ima najkraći rok trajanja jer uopšte ne sadrži čokoladni liker.
 
Nikako se ne preporučuje da čokoladu stavljate u frižider - vlaga u njemu može uzrokovati promenu boje ili kristalizaciju šećera, što će samo pogoršati ukus ove namirnice.
Umesto toga, čokoladu dobro zamotajte i čuvajte na tamnom mestu s niskom količinom vlage koje nije pretoplo kako se ne bi otopila, ali ni prehladno.
 
Takođe je dobra ideja čokoladu držati dalje od namirnica neprijatnih mirisa kako ih ne bi upila i tako dobila neželjeni ukus.
 
Ako, pak, u domu nemate takvo mesto na kome biste mogli držati čokoladu, onda je čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi, a kada je izvadite iz frižidera, ostavite je da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.
  • S

    25.02.2024 18:26
    S
    Čokolada za kuvanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.