Pitome i romantične Divčibare

U centralnom delu planine Maljen, 38 km jugoistočno od Valjeva nalaze se Divčibare, visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda.
U centralnom delu planine Maljen, 38 km jugoistočno od Valjeva nalaze se Divčibare, visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda.

Divčibare imaju blagu i prijatnu klimu. Zbog svog dobrog geografskog položaja, do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu, pa su Divčibare sredinom prošlog veka proglašene za klimatsku banju.

Iako postoji ski staza i aktivna žičara, Divčibare su pravo mesto za ljubitelje šetnje, kao i za porodični odmor. Sve pešačke staze su označene planinarskim oznakama na stablima drveća. Prilikom šetnje treba pratiti ove oznake koje su u obliku crvenog kruga sa belo obojenim središtem. Na početku staza i na raskršćima su drveni putokazi.

Novom Sadu su Divčibare najbliže planinsko turističko mesto (177km), a do njih se stiže šabačkim putem preko Valjeva i Kaone.

Pored hotela i odmarališta, Divčibare nude kategorizovan privatni smeštaj koji je veoma lako pronaći i rezervisati putem Interneta.
  • nada

    28.06.2011 12:31
    divčibare
    Divčibare, izdajemo povoljno predivne apartmane. Apartmani se nalaze na 1027 m.n.v. u prekrasnom pejsažu borove šume, a na 10 minuta od pijace, pekare, žičara, prodavnica, restorana i hotela. Opširnije: www.divcibareapartmanimarko.com ili 0641224325.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.