Festival bajki u Berlinu

Od 10. do 27. novembra u Berlinu se održava Festival bajki. Njega po 22. put organizuje „Vunderland“ - nemački centar za kulturu pripovedanja bajki. Ove godine fokus je na bajkama i pripovetkama iz SAD.

Od 10. do 27. novembra u Berlinu se održava Festival bajki. Njega po 22. put organizuje „Vunderland“ - nemački centar za kulturu pripovedanja bajki. Ove godine fokus je na bajkama i pripovetkama iz SAD.



Dani su sve kraći, noći sve duže, došla je zima, vreme je za ugodnu kućnu atmosferu i bajku. Gde su to mogućnosti bezgranične, snovi veći od najvećih, junaci jači od bilo kog neprijatelja ili nevolje, gde je ljubav kao i patnja najjača, ako ne u bajci.

Posetioci će na ovogodišnjem festivalu bajki imaju priliku da se upoznaju sa mitovima Indijanaca i kauboja. Najveći festival bajki na svetu, na kome se prezentuje umetnost pripovedanja za decu i odrasle, održava se u više od 300 pozorišta, biblioteka, knjižara i drugih mesta. Festival jeste namenjen najpre deci, onoj najmanjoj i onoj malo većoj, od 3 do 103 godine kaže Zilke Fišer jedna od osnivačica Nemačkog centra za kulturu pripovedanja bajki.
Na festivalu će biti predstavljena serija događaja. Održaće se i naučni simpozijum pod nazivom „Od brisača sudova do milionera“. Pogađate, reč je o ostvarenju američkog sna. Amerika je zemlja mitova i superlativa i još od otkrića Amerike, pletu se priče o zemlji neviđenih mogućnosti. Svi znamo za obećanu zemlju, pionire novog života i novog početka. Učesnici će raspravljati o mitu ostvarivanja američkog sna kao jednog od osnovnih identifikacionih modela Severne Amerike. Da li će ekonomska kriza ugroziti američki mit o uspehu ili će se on uzdići iznad krize?

Bajkovito druženje sa poznatima

Reč kriza ne pripada svetu bajki zato ćemo da najavimo „Bajkovito druženje sa poznatima“, u kome će deci bajke čitati najpoznatiji nemački umetnici, novinari, voditelji, političari i druge poznate ličnosti. Na priredbi o Danu zahvalnosti - poznatom američkom prazniku, deca će imati priliku da se upoznaju sa kulinarskom kulturom „zemlje snova“. Na pijacama bajki, koje su naravno napravljene u obliku indijanskog logora, posetioci će imati prilike da testiraju svoje znanje o američkoj istoriji, da plešu indijanske plesove, da prave indijanske rukotvorine, da igraju tradicionalne igre indijanske dece. U bioskopima će se prikazivati serija filmova o Vinetuu. Održaće se i duga noć pričanja bajki.
Festival organizuje nemački Centar za kulturu pripovedanja koji je osnovan upravo zato da bi se kulturi pripovedanja obezbedilo mesto u svesti društva, kaže Zilke Fišer. To je jedini centar te vrste u Nemačkoj i bavi se književnim žanrom bajki, legendi i priča. U svakom slučaju bar ovoga puta sve nevolje će biti rešene i... oni će da žive srećno i zadovoljno do kraja života.
  • Osmi sekretar SKOJa

    16.11.2011 20:37
    Bajkovito
    A jel ucestvuje neko od nasih politicara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.