Najopasniji gradovi na svetu

Život u Latinskoj Americi može biti opasan po zdravlje. Kombinacija droge, organizovanog kriminala i nesposobnih vlada pokazala se smrtonosnom. Na listi najopasnijih gradova za život, tek na 21. mestu nalazi se grad koji nije na tlu Južne Amerike.
Život u Latinskoj Americi može biti opasan po zdravlje. Kombinacija droge, organizovanog kriminala i nesposobnih vlada pokazala se smrtonosnom. Na listi najopasnijih gradova za život, tek na 21. mestu nalazi se grad koji nije na tlu Južne Amerike.

Studija Građanskog saveta za javnu bezbednost iz Meksika, koji je sastavio listu, uzimala je u obzir samo gradove za koje su dostupni statistički podaci, što znači da se na njoj nisu našli gradovi poput Alepa u Siriji, u kome se dešava krvoproliće u građanskom ratu, ali za koji nije moguće nabaviti precizne podatke.

Na listi 50 gradova sa najvećom stopom ubistava, čak 40 je iz Latinske Amerike.

1. San Pedro Sula, Honduras (159 ubistava na 100.000 stanovnika)

Skoro 80 odsto kokaina koji iz Južne Amerike stiže u SAD prolazi kroz Honduras, donoseći sa sobom krvave obračune narko-bandi. Stopa ubistava u toj zemlji trenutno je najviša u svetu, a kako piše u izdanju "Forin polisija" koje izlazi u novembru, stopa ubistava u San Pedro Suli je najviša u Hondurasu, sa 159 ubistava na 100.000 stanovnika u 2011. godini. (Poređenja radi, stopa ubistava u Srbiji je 2,1 na 100.000 stanovnika - Beograd: 2,39 ). San Pedro Sula nalazi se u severozapadnom Hondurasu, glavni je industrijski centar zemlje i njen drugi po veličini grad. Međutim, u poslednje vreme, privrednu ulogu ovog grada u velikoj meri zasenilo je nasilje.

2. Sijudad Huarez, Meksiko (148 na 100.000)

Ovaj pogranični grad, odakle kreće droga ka SAD, konstantno se "bori" za prvo mesto crne liste ubistava. Ovako visoko mesto zauzeo je zahvaljujući ratu između narko kartela Huarez i Sinaloa, u kome je između 2008. i 2010. godine nastradalo šest hiljada ljudi, i zbog čega je Huarez postao grad duhova.

3. Masejo, Brazil (135 na 100.000)

Vlasti su pokušale da ovaj bivši lučki grad pretvore u turističku destinaciju zbog njegove dugačke peskovite obale. Međutim, to je bilo nemoguće ostvariti jer stopa ubistava iznosi 135 na 100.000 građana, što znači da je broj ubistava porastao za 180 procenata u poslednjih deset godina. Da bi ipak koliko-toliko privukli turiste, zvaničnici tvrde da je najveći broj žrtava među narkomanima koji ne mogu da plate svoje dugove.

4. Akapulko, Meksiko (128 na 100.000)

Nekada poznat po svojim plažama, brojnim hotelima i noćnim klubovima, u koji su volele da dolaze zvezde poput Frenka Sinatre ili Elizabet Tejlor, nije izbegao sudbinu ostalih gradova u Meksiku u kojima vlada nasilje povezano sa drogom. Nisu retki slučajevi da se na nekadašnjim eminentnim lokacijama danas pronalaze odsečene glave.

5. Distrito Sentral, Honduras (100 na 100.000)

Centralna oblast, koju čine glavni grad Hondurasa Tegusigalpa i grad Komahaguela, poprište su sukoba narko bandi. Ubistva su toliko postala deo svekodnevice da je gradonačelnik počeo da nudi besplatne sahrane za siromašne kako bi sprečio da se širom grada leševi ostavljaju u vrećama za đubre.

6. Karakas, Venecuela (99 na 100.000)

Takozvane "malandros", bande mladića koje se bore za teritoriju, pretvorile su glavni grad Venecuele u pravu ratnu zonu. Prošle godine u ovom gradu dogodila su se 3.164 ubistva, što je tek nešto manje od ukupnog broja poginulih vojnika koalicionih snaga u Avganistanu tokom 10-godišnjeg rata u toj zemlji. Od izbora Uga Čavesa sa predsednika, 1998. godine, broj ubistava se udvostručio. Nesmetana dostupnost oružja, kultura nasilja među mladima i manjak policije i tužilaca omogućili su Karakasu neslavno visoko mesto na listi najopasnijih gradova.

7. Toreon, Meksiko (88 na 100.000)

Toreon je mesto stalnih sukoba među kartelima čiji se šefovi bore za kontrolu unosnih puteva šverca droge do severne meksičke granice. U nedelju popodne 10. jula ubijeno je deset ljudi, od kojih je pet bilo isečeno na komade, a dve žrtve su obezglavljene.

8. Čiuaua, Meksiko (83 na 100.000)

Smešten na oko 240 kilometara od granice sa Teksasom, grad Čiuaua je ključna tranzitna tačka za kokain usmeren ka Sjedinjenim Državama. Pamti se 15. april kada je desetak uniformisanih ljudi upalo u bar i otvorilo vatru, ubivši 15 i ranivši dve osobe. U Meksiku je ubijeno blizu 50 novinara od kako je Felipe Kalderon došao na vlast, 2006. godine. Članovi narko bandi sve češće se obračunavaju sa novinarima koji se usuđuju da pišu o njihovim međusobnim sukobima.

9. Durango, Meksiko (80 na 100.000)

Prošla godina ostaće zapamćena po tome što su u ovom gradu na severu Meksika iskopane brojne masovne grobnice. Nakon otkrića grobnica, u kojima je pronađeno ukupno 340 leševa, stanovnici Duragna počeli su da rade DNK testove kako bi otkrili da li su među pronađenim žrtvama i njihovi nestali rođaci. Međutim, niko ne gaji nadu da će odgovorni za ubistva biti pronađeni i osuđeni. "Ako je neko nešto i video, nikad neće progovoriti iz straha", kaže portparol državnog tužioca.

10. Belem, Brazil (78 na 100.000)

Put droge iz Bolivije, Kolumbije i Perua ide preko Belema. Droga ulazi u grad avionima preko gustih šuma u severnoj regiji Amazona, ili čamcima preko brojnih pritoka Amazona. Stanovnici ovog grada postaju sve bogatiji, pa samim tim konzumiraju i više kokaina. Fajnenšel tajms ovakav porast, pri čemu Brazilci konzumiraju 18 procenata robe koju švercuju, naziva "zabrinjavajućim sporednim efektom".

Nju Orleans, Kejptaun i Mosul najgori na svojim kontinentima

Prvi grad na listi koji nije u Latinskoj Americi je Nju Orleans, SAD (58 na 100.000).  Posle uragana "Katrina", Nju Orleans je načinio krupan napredak, ali broj ubistava u ovom gradu je i dalje najveći u SAD. Međutim, nasilje nije posledica obračuna narko bandi, već je reč o obračunima među pojedincima. Gradske vlasti su pokušale da smanje broj ubistava uvođenjem većeg broja policajaca čiji je zadatak da smanje tenzije na ulicama posle pucnjave i da spreče nasilje iz osvete.

34. Kejptaun, Južna Afrika (46 na 100.000)

Stanovnici Kejptauna bili su iznenađeni kada se njihov grad našao na listi najopasnijih gradova u Južnoj Africi, sa 46 ubistava na 100.000 stanovnika. I, dok je Kejptaun i dalje glavna turistička destinacija, sa predivnim pogledom na okean i svojom kolonijalnom arhitekturom, u gradu vladaju velike razlike između bogatih i siromašnih. Naročito je primećen nagli porast upotrebe kristalnog metamfetamina. Vođa opozicione Demokratske alijanse pozvao je vojsku da se umeša u borbu protiv narkomanije, jer je u toj borbi, po njegovim rečima, policija nemoćna.

44. Mosul, Irak (35 na 100.000)

Grad sa najvećom stopom ubistava na Bliskom istoku, mesto je sukoba između Kurda i sunita koji se bore za prevlast nad gradom. Jedno od poslednjih urbanih uporišta Al Kaide, Mosul, postao je scenografija za sve veći broj terorističkih napada.

  • Nesto

    18.10.2012 08:50
    Eto
    Konacno da nas negde nema na listi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.