Beč u znaku Verdija i Vagnera

Beč ove godine slavi 200 godina od rođenja Vagnera i Verdija, pa i kulturnu sezonu u glavnom gradu Austrije obeležavaju programi u čast čuvenih kompozitora.

Beč ove godine slavi 200 godina od rođenja Vagnera i Verdija, pa i kulturnu sezonu u glavnom gradu Austrije obeležavaju programi u čast čuvenih kompozitora.

Bečka državna opera u ovoj sezoni na repertoaru ima Verdijeve opere "Bal pod maskama", "Simone Bokanegra", "La Traviata" i "Rigoleto". Od Vagnera će se davati između ostalih "Parsifal", "Tristan i Izolda", "Zigfrid" i "Valkira". U pozorištu "Teater an der Vin" igraće se u julu 2013. godine Verdijev "Atila", a za vreme Bečkih festivalskih nedelja će ovde biti izvedena Verdijeva opera "Trubadur".

Austrijska Narodna biblioteka je do 10. februara imala izložbu "Voljen, ismevan, obožavan. Rihard Vagner i Bečlije", čija je tematika bezuslovno sledbovanje, ovacije, ali i odbijanje i podsmeh koje je Vagner doživljavao u Beču zbog svog revolucionarnog životnog dela.

Jevrejski muzej, povodom jubilarne godine Vagnera, organizuje od 24. septembra kritičku izložbu "Rihard Vagner i jevrejski Beč". Vagner se etablirao s jedne strane kao antisemitska vodeća figura unutar nemačko-govornog građanstva, a s druge strane je svojim muzičkim stvaralaštvom imao ogroman uticaj na njegovo vreme i buduće generacije.

Vagner je u Beču ostavio brojne tragove, a Verdi samo nekoliko. Zainteresovanim posetiocima Beča u ponudi je šetnja kroz grad koja poziva na približavanje ovim muzičkim ličnostima na zabavan način.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja