Srpski turisti i sutra idu za Egipat

Nova grupa od oko 50 do 60 srpskih turista sutra će otputovati u Egipat, a u Srbiju se istovremeno vraća njih 120 do 130, izjavio je danas direktor Udruženja turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.
Nova grupa od oko 50 do 60 srpskih turista sutra će otputovati u Egipat, a u Srbiju se istovremeno vraća njih 120 do 130, izjavio je danas direktor Udruženja turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

On je rekao da u Egiptu trenutno boravi 650 turista iz Srbije i da je u slučaju evakuacije olakšavajuća okolnost ta što su svi oni smešteni u Hurgadi, na Crvenom moru.

"U kontaktu smo s Koordinacionim telom u Ministarstvu spoljnih poslova koje obaveštavamo o broju naših turista u Egiptu", rekao je Seničić i dodao da se Egipat "kao destinacija za letovanje polako gasi" i da očekuje da u septembru tamo više i ne bude srpskih turista.

Kako je naveo, to se može promeniti i sezona se može nastaviti ako se poboljša situacija u toj zemlji, u kojoj besne sukobi vojske i pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Seničić je rekao da su turističke agencije obavezne da građanima koji su uplatili letovanje u Egiptu vrate sav novac koji one same mogu da dobiju natrag od aviokompanija i hotelijera.

"Prema Zakonu o zaštiti potrošača, turističke agencije ne smeju zadržati pare bez osnova. Samo jedna kazna bi mogla da ih dovede u problem likvidnosti", rekao je Seničić.

Direktor Jute je rekao da je osnovni problem u tome što pojedine aviokompanije ne žele da vrate novac zbog čega se građanima ponekad ne može vratiti pun iznos uplaćenih sredstava.

"Građani (koji otkažu aranžman) treba da podnesu zahtev i da budu obeštećeni u najvećoj mogućoj meri. Agencije moraju da dokažu fakturu i plaćene račune i samo na osnovu toga mogu zadržati deo sredstava", rekao je Seničić.

Upitan o eventualnoj evakuaciji srpskih državljana u Egiptu, on je rekao da se tako nešto trenutno ne razmatra i da je Juta u stalnoj koordinaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije.

Kako je naveo, u slučaju da evakuacija bude potrebna, Seničić veruje da bi turističke agencije i same delovale brzo i preko egipatskih aviokompanija evakuisale srpske državljane.

U Egipat je sinoć otputovalo 150 srpskih turista, a kući se vratilo njih 200.

  • ana

    18.08.2013 12:14
    dildike
    dajem glavu da prosetam guzicu da neko kaže da moraju da idu regli bi da su zlostavljani i ne bi išli ni po koju cenu. Ljudska je glupost neizmerna. Treba da potpišu da idu na svoju odgovornost da ne bi država na budale trošila pare uzimajući od normalnih, sirotinje i bolesnih. DILEJE!
    Prvi bi Egipćani došli na to "mirno" mesto umesto da ginu.
  • 18.08.2013 07:17
    @anonimus
    Normalni ljudi koji zive u ovoj zemlji, a imah ih dosta,

    ne odlaze na letovanje gde se odvija gradjanski rat u pravom smislu

    normalnim ljudima je svejedno ko je ko, kao sto kazete,

    vecina gradjana u ovoj drzavi, a pogotovo onih koji su dosli iz zarista gradjanskog rata iz ex YU
    u svakom povoljnom trenutku isticu hramove prav oslavlja kao svetinje i osudjuju njihovo paljenje,

    sto je apsolutno normalno

    ipak odlaze na letovanje u drzavu gde se sve ruisi, pali,ubija
    i ne znaju da li ce docekai sursnji dan
    niti znaju da li ce sleteti avionom na aerodrommoze neki fanatik da nisani avion i odose svi,,,

    problem je u bolesnim umovima bilo gde da zive,



    koliko ima samo bolesnika, e u tom je problem
  • iz inostranstva

    17.08.2013 19:45
    ovako postupaju strange turisticke agencije

    http://www.bbc.co.uk/news/business-23730016

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja