Nije prošla izmena ugovora o zakupu Svetog Stefana

Aneks ugovora o zakupu hotela "Sveti Stefan", "Miločer" i "Kraljičina plaža", između crnogorske vlade i kompanije "Adrijatik propertis", nije dobio većinu.
Aneks ugovora o zakupu hotela "Sveti Stefan", "Miločer" i "Kraljičina plaža", između crnogorske vlade i kompanije "Adrijatik propertis", nije dobio većinu.

Ovaj dokument predstavnik Vlade Nebojša Popović je povukao, "kako bi se dogovorili pojedini aspekti" i u kraćem vremenu pronašao konsenzus oko ugovora u Skupštini Crne Gore.

Aneks predviđa da se zakup grada-hotela Sveti Stefan i Miločer produži sa 30 na 42 godine, a za "Kraljičinu plažu" (čija obnova ni posle sedam godina nije počela) sa 30 na 90 godina, kao i da se zakup koji je za Sveca i Miločer iznosio 1,6 miliona evra godišnje, smanji za trećinu.

Tako je zahtevao zakupac, jer je, kako su naveli njegovi čelnici, imao nepredviđenih troškova, naročito oko obnove grada-hotela Sveti Stefan.

Šta će biti sa aneksom koji je Vlada potpisala s "Adrijatik propertisom" ostaje da se vidi. Opozicija ga je u parlamentu oštro napala, kao i ceo posao sa iznajmljivanjem najpoznatijeg crnogorskog letovališta, žestoke kritike dolaze i iz nevladinog sektora, ali i od drugih, pre svih meštana Svetog Stefana.

Na drugoj strani najpoznatiji turistički svetac, pod imenom "Aman Sveti Stefan" dobio je "gran pri", kao najbolji hotel u prošloj godini u Crnoj Gori, što predstavlja najveće priznanje u tradicionalnom proglašavanju najboljih u turizmu i ugostiteljstvu, koje organizuje NTO, pod pokroviteljstvom predsednika države Filipa Vujanovića.

Da li je Svetac koji je konačno obnovljen posle šest godina uistinu najbolji, šira javnost ne zna. Grad-hotel je zatvoren za posetioce, čak i novinare, tako da nije poznato ko je letos u njemu boravio i kakvi su utisci gostiju. To, verovatno, znaju zaposleni u "Adrijatik propertisu" i oni koji su dodelili priznanje.

Čuveno letovalište je izdato u zakup singapurskoj kompaniji "Aman rizorts" 2007. godine. Investicije u Svetom Stefanu i Miločeru su preuzeli potom Grci, "Restis grupa", pa onda "Adrijatik propertis". Iz borda direktora "Adrijatik propertisa" izašao je grčki brodovlasnik Viktor Restis, koji je u Grčkoj bio uhapšen zbog mutnih bankarskih i drugih poslova.

U kompaniji je ostao njegov partner Petros Statis koji je zajedno sa nerezidentnim ambasadorom San Marina Polom Phuom, osnovao "Adrijatik propertis dva". Javnost još nije upoznata kojim će se poslom ova kompanija baviti.

  • 01.01.2014 10:26
    Zare
    Svaka država ima svoju mafiju a jedna mafija ima svoju državu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.