FOTO: Festival boja - jedan od najlepših na svetu

Festival boja ili Holi, koji je ujedno poznat i kao festival ljubavi, odnosi se na tradicionalni religijski festival Indije koji je postao popularan u mnogim delovima Južne Azije, kao i među ljudima širom sveta.
Festival boja ili Holi, koji je ujedno poznat i kao festival ljubavi, odnosi se na tradicionalni religijski festival Indije koji je postao popularan u mnogim delovima Južne Azije, kao i među ljudima širom sveta.

Na Holiju, koji se održava u Vrindavanu, gradu dvestotinak kilometara udaljenog od Nju Delhija, učestvuje više hiljada ljudi iz Indije, Nepala, Evrope, Severne Amerike i drugih zemalja, a svi oni slave ljubav, boje, raznolikost i šarenilo.

Slavlje Holija počinje uz "lomaču Holika" odnosno veliku vatru noć pre službenog početka Holija, oko koje učesnici festivala sede, plešu i pevaju.

Sledećeg jutra počinje festival svih mogućih boja koje postoje.

Učesnici Holija plešu i šaraju jedni druge suvim prahom i vodenim bojicama, a mnogi nose pištolje na vodu i balone napunjene vodom.

Holi ujedinjuje i bogate i siromašne, i prijatelje i strance, i starije i mlađe.

Učesnici festivala sviraju i muzičke instrumente, što Holi čini još zabavnijim.

Prema indijskom kalendaru, datum ovog festivala menja se svake godine, a prema gregorijanskom kalendaru obično se održava u martu, a ponekad i u februaru.

Ovaj festival slavi pobedu dobra nad zlom, dolazak proleća, kraj zime, igre, sreću, smeh, zaborav i oprost.

  • xy

    21.03.2014 14:22
    Meni ove fotografije nisu lepe nego pomalo morbidne. I tužne. Različiti su načini gledanja na stvari, na lepotu pogotovo.
  • Pizzajzla

    17.03.2014 17:49
    Holi
    Katarza za napacen narod.
    Nesto kao, "hleba i igara".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.