VIDEO: Pet fantastičnih podvodnih gradova

Da li znate da je do sada istraženo tek pet odsto okeana? Onda ne treba da vas čudi da su tek skoro otkriveni podvodni gradovi, hramovi, naselja i lokacije širom sveta koje su smatrane mitovima.
Da li znate da je do sada istraženo tek pet odsto okeana? Onda ne treba da vas čudi da su tek skoro otkriveni podvodni gradovi, hramovi, naselja i lokacije širom sveta koje su smatrane mitovima.

Predstavićemo vam pet fascinantnih podvodnih ruševina za koje je smatrano da su samo plod legendi.

Baia, Italija

Baia je bilo antičko naselje na obali Napuljskog zaliva, popularno odmaralište rimske aristokratije i društvene elite, nešto kao drevni Las Vegas. Grad, koji se nalazi na prirodnim vulkanskim otvorima, bio je poznat po svojim lekovitim toplim izvorima koji su se nalazili u gotovo svim delovima grada. Za neke od najmoćnijih ljudi antike, poput Nerona, Cicerona i Cezara, znalo se da su posećivali grad, kao i da su za njih bile izgrađene posebne vile.

Baiu su u 8. veku opljačkali Saraceni, a do 1500. godine, ovaj nekada raskošni grad je potpuno napušten. Zbog vulkanskih kratera koji su nekada bili glavno obeležje grada, nivo vode je počeo da raste, i veliki deo grada je potopljen u plitkim vodama zaliva.


Atlit Jam, Istočno Sredozemno more

Uz obalu sela Atlit (Istočno Sredozemno more) leže potopljeni ostaci neolitskog naselja Atlit-Jam koje datira iz perioda između 6.900 i 6.300 godine pre nove ere, a koje se nalazi oko 10 metara iznad nivoa mora. Naučnici veruju da je Atlit-Jam napušten nakon što je regiju pogodio cunami, verovatno nakon vulkanske erupcije.

Nalazište je 1984. otkrio arheolog Ehud Galili, i od tada su u ovim podvodnim ruševinama otkrivene kuće, grobovi, bunari i ljudski ostaci. U središtu naselja se nalazi sedam velikih kamenih blokova raspoređenih u polukrug oko slatkovodnog izvora, a veruje se da su se tu nekada vršili religijski rituali.

Možda i najvažnije otkriće na ovoj lokaciji jesu dva kostura, žena i dete, koji su otkrili najstarije poznate slučajeve tuberkuloze.

Heraklion

Drevni grad Heraklion je sve donedavno bio samo legenda koja se pojavila u nekoliko drevnih tekstova, sve dok ga 2000. nije otkrio francuski arheolog Frank Godio koji je u području tragao za olupinama brodova.

On je sasvim slučajno naišao na Heraklion, potpuno potopljen grad udaljen 6,5 kilometara od aleksandrijske obale. Među podvodnim ruševinama su bila i 64 broda, 700 sidara, riznica zlatnika, kipovi visoki 5 metara, kao i ostatak masivnog hrama boga Amona.

Ruševine i artefakti izrađeni od granita i diorita su izvanredno očuvani i daju jasan uvid u prošlost staru 2.300 godina. Ovo otkriće pokazalo je da je ovaj grad bio jedan od najvećih lučkih gradova na svetu.

Arheolozi još uvek nisu otkrili kako je ovaj grad uopšte potopljen.

Port Rojal, Jamajka

Osnovan u 16. veku, gusarski grad Port Rojal je bio glavni grad Jamajke od 1660. do 1692. godine, kada je nakon velikog zemljotresa i potonuo u more.

Port Rojal, koji je jednom prilikom spomenut kao "najgrešniji i najzlobniji grad na svetu", bio je poznat po svom piću – Kill Devil rumu od kojeg se padalo u nesvest, kao i po velikom broju gusara i prostitutki.

Zbog njegove reputacije mnogi su se radovali kada je ovaj "grad greha" potpuno potopljen i uništen, jer je to izgledalo kao jedino moguće rešenje problema. Da bi zaronili u područje ovog gusarskog raja danas je potrebno imati posebnu dozvolu vlade Jamajke.

Kleopatrina palata, Egipat

Na obalama Aleksandrije pod vodom leže ruševine za koje se veruje da su ostaci kraljevske odaje Kleopatre. Istoričari veruju da je ova lokacija potopljena usled zemljotresa i talasa pre više od 1.600 godina, a arheolozi još uvek istražuju potopljeno ostrvo Antirhodus, za koje se smatra da je bio dom Kleopatrine palate.

Ovde je do sada otkrivene dobro očuvana olupina broda, kao i granitni stubovi sa grčkim natpisima. Takođe, pronađene su i dve statue, od kojih se za jednu veruje da  predstavlja Kleopatrinog oca, kralja Ptolomeja XII.

Egipatska vlada ima planove da na ovoj lokaciji napravi podvodni muzej, ali detalji o realizaciji još uvek nisu poznati.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.