Turkmenistan želi "Vrata pakla" pretvoriti u turističku atrakciju

"Vrata pakla" je velika jama u turkmenistanskoj pustinji koja plamti već 40 godina i uprkos tome što izgleda zastrašujuće i na prvi pogled, turkmenistanske vlasti od nje žele da naprave turističku atrakciju.
"Vrata pakla" je velika jama u turkmenistanskoj pustinji koja plamti već 40 godina i uprkos tome što izgleda zastrašujuće i na prvi pogled, turkmenistanske vlasti od nje žele da naprave turističku atrakciju.

Ranije su postojali planovi da se ona zatrpa, međutim lokalne vlasti su se predomislile. Prema službenim statistikama u Turkmenistan godišnje dolazi 10.000 turista, što je izuzetno malo. Najviše onih koji posećuju tu zemlju dolazi iz Irana, Nemačke i SAD-a. Međutim, ukoliko bi se više potrudili da ispromovišu "Vrata pakla", turistička zajednica te zemlje veruje da bi mogla privući više posetitelja.

"Vrata pakla", Derweze ili Darvaza, kako jamu naziva lokalno stanovništvo, se nalaze u sušnoj pustinji Karakum, koja pokriva ogroman deo zemlje i poznata je po ekstremnim temperaturama. Jama se čini kao "ulaz u pakao", ali se u suštini radi o ogromnom plamenu koji nastaje zbog prirodnog plina ispod zemlje. Nastala je zahvaljujući čoveku, a ne prirodi.

Još dok je Turkmenistan bio deo SSSR-a sovjetski naučnici su proceenili da tu mogu bušiti i pronaći plin početkom sedamdesetih godina prošlog veka, međutim oprema je iznenada propala u rupu. U strahu da bi iz provalije mogao curiti otrovni plin, naučnici su ga zapalili, jer su smatrali da će ubrzo sagoreti, ali to se nije dogodilo, pa vatra na rubovima provalije gori i danas.

Još 2004. godine turkmenistanski predsednik Gurbanguly Berdymukhamedov je doneo odluku da je vatra u "Vratima pakla" dovoljno gorela i da rupu treba zatrpati, međutim to nije još uvek učinjeno i deset godina kasnije turkmenistanski turistički radnici su, čini se, pronašli bolje rešenje.

"Naš glavni cilj je stvoriti atraktivnu sliku o Turkmenistanu, kao turističkoj destinaciji", kaže Ovez Kurbanov sa Nacionalnog instituta za pustinje, floru i faunu.

  • Pile

    23.06.2014 12:31
    Tur
    Umesto da je zatrpaju i nekako iskoriste plin za izvoz, ovako gori za dzabe.
  • 23.06.2014 12:12
    tamo me ne bi odvukli ni da mi plate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.