Manje turista u Kini zbog zagađenog vazduha

Peking je 2013. posetilo oko 4,5 miliona stranih turista, što je 10 odsto manje u odnosu na 2012. godinu, a razlog smanjenja posećenosti je velika zagađenost vazduha.
Peking je 2013. posetilo oko 4,5 miliona stranih turista, što je 10 odsto manje u odnosu na 2012. godinu, a razlog smanjenja posećenosti je velika zagađenost vazduha.

Prvi pad broja turista u Pekingu od 2008, poznatom po istorijskim obeležjima kao što je Zabranjen grad ili Kineski zid, registrovan je tokom prvog tromesečja 2013. godine.

Prema studiji turističkog udruženja iz Pekinga - zvanične institucije za nadgledanje turističkog sektora - pad broja turista je rezultat usporenog privrednog rasta na svetskom nivou, konkurencije drugih azijskih metropola i precenjenosti juana. U studiji se, međutim, podvlači da je smanjena posećenost Pekinga posledica zagađene atmosfere.

O ogromnoj zagađenosti vazduha u Pekingu, koja je prošle godine 40 puta prelazila granicu preporučenu od Svetske zdravstvene organizacije, svetski mediji su dosta pisali, a zatvaranje fabrika i restrikcije prodaje automobila su mere kineskih vlasti u borbi protiv zagađenosti.

Mere vlade čiji je cilj podsticanje turizma, kao što je mogućnost boravka u Pekingu 72 sata bez prethodno odobrene boravišne vize, nisu dale željene rezultate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja