FOTO: Najveći muzej mozaika do sada posetilo 550.000 ljudi

Najveći muzej mozaika u svetu Zeugma, koji se nalazi u gradu Gaziantepu na jugoistoku Turske, u tri godine je posetilo 550.000 osoba.
Najveći muzej mozaika u svetu Zeugma, koji se nalazi u gradu Gaziantepu na jugoistoku Turske, u tri godine je posetilo 550.000 osoba.

Muzej je otvoren 2011. godine. Preuzimajući titulu "najveći muzej mozaika na svetu" od muzeja Bardo u Tunisu, Zeugma muzej mozaika nalazi se na prvom mestu u svetu sa površinom od 30 hiljada kvadratnih metara. Privlači pažnju kako domaćih tako i stranih turista.

Slike sa mozaika u muzeju je moguće dobiti u trodimenzionalnom prikazu.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo je 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine. Mozaici su u antičkom dobu, između ostalog, korišćeni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana.

Nalazišta u Zeugmi su uveliko doprineli i turizmu u Gaziantepu, jer mozaici, freske i ikone privlače posetioce. Unutar muzeja, posetioci su u prilici da vide nekoliko fascinantnih mozaika, među kojima se ističu "Posejdon", "Cigančica" i "Dionis".

Najpoznatiji među njima postao je mozaik "Cigančice". Jedinstvena karakteristika ovog mozaika je da njene oči prate posmatrača u svakom smeru, zahvaljujući specijalnoj tehnici njegove izrade, koja je učinila i njene oči mnogo realističnijim.

"Cigančica" se čuva u odvojenoj, zamračenoj prostoriji muzeja, a posetiocima nije dozvoljeno da je fotografišu korišćenjem blica na fotoaparatima. Neki od mozaika u muzeju su nepotpuni, zbog pljački i trgovine ovim umetninama. Zeugma je 2012. godine uvrštena na prelaznu Listu kulturnog nasleđa UNESCO-a.

Sve do kraja drugog veka nove ere, Zeugma je bio granični gradić, sve dok Rimljani nisu prešli Eufrat. Ponovo je naseljen i pokršten u IV veku nove ere. Prema saznanjima iz antičkih izvora, u poznijem periodu, Zeugma je bio episkopski centar.

  • 05.08.2014 05:36
    nije nego
    Taj muzej jeste ogroman - zgrada je moderna i VELIKA - ali to je zgrada! Koliko metara kvadratnih MOZAIKA ima je drugo / tj. prvo pitanje!... Zdrada u tom pogedu jeste veća od Bardo muzeja (zgrade)- ALI: Bardo ima VEĆU & raznovrsniju kolekciju mozaika, a pored njih ima i još mnogo drugoga!!! Bardo je bez premca. Bio sam u oba muzeja i pričam iz iskustva... iz prve ruke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.