Nema povezanosti između vakcina i autizma

Nova naučna studija pokazala je da ne postoji povezanost između autizma i MMR vakcine, saopštio je tim američkih naučnika.
Nova naučna studija pokazala je da ne postoji povezanost između autizma i MMR vakcine, saopštio je tim američkih naučnika.

Otkrića su objavljena u Journal of American Medical Association na osnovu ispitivanja kojim je obuhvaćeno oko 95.000 dece sa starijom braćom i sestrama, od kojih su neka imala autizam.

"U skladu sa studijama u drugim populacijama, nismo primetili povezanost između MMR vakcinacije i povećanog rizika za neki od poremećaja iz spektra autizma", stoji u izveštaju studije koju je predvodio Andžali Džain, lekar u Fols Čurču u Virdžiniji.

"Nismo pronašli dokaz ni da MMR vakcina povećava rizik od autizma kod dece čija starija braća i sestre imaju neki od poremećaja iz tog spektra". Autizam je u porastu, ali naučnici još ne mogu da utvrde šta ga izaziva.

Strah da ovaj poremećaj izazivaju vakcine počeo je da se širi nakon objavljivanja izveštaja 1998. izvesnog Endrjua Vejkfilda u kom je navodno dokazana povezanost između MMR vakcine i razvojem autizma kod 12 dece. Ispostavilo se da je reč o prevari, pa ju je stručni časopis koji ju je objavio povukao. Britanija je takođe autoru Vejkfildu oduzela lekarsku dozvolu. Međutim, briga zbog bezbednosti vakcine, naročito u doba interneta, uspeva da opstane.

"Iako ni jedno relevantno istraživanje tokom poslednjih 15 godina nije pronašlo povezanost između MMR vakcine i autizma, mnogim roditeljima to nije dovoljno", stoji u studiji objavljenoj u JAMA.

"Ispitivanja roditelja koji imaju decu sa nekim od poremećaja iz spektra autizma pokazuju da mnogi veruju da je MMR vakcina doprinela problemima njihove dece".

Tako deca koja imaju stariju braću i sestre s autizmom ređe dobijaju vakcine, od dece bez autizma u porodičnoj istoriji.

  • 22.04.2015 15:52
    I treba da im verujemo
    Kako da ne. Sigurno neće objaviti nešto protiv sebe. Para vrti tamo gde burgija neće. I da verujemo da ovo nije sve plaćeno pošto su iza mnogo veće pare. Tako su lažirali i rezultate ispitivanja u vezi GMO kako bi varali svetsku javnost, da bi tek ispitivanjima u nezavisnim institucijama utvrdili da je GMO ustvari vrlo štetan. Kako to da Amiši kojih ima tri miliona i niko od njih ne prima vakcine, kod njih uopšte nije zabeležen nijedan slučaj autizma, dok je porast autizma zabeležen upravo gde je masovna vakcinacija. Pa i slepom je jasno.
  • Sofy

    22.04.2015 12:08
    taj Vejkfild je na kraju i priznao da je slagao da vakcine izazivaju autizam. a opet s druge strane, meni jako bliski ljudi tvrde da je njihov sin dobio autizam posle vakcinacije. tad je poceo da vristi i nikad nije prestao. vise mislim da se to odnosi na sadrzaj jer ko zna sta je bilo u toj vakcini i da li je ista kao sve ostale ili je neka sa ko zna cim, slucajno zaturena...
  • 22.04.2015 12:05
    Slažem se da svako dete treba da se vakciniše.
    Samo hoću da znam ko je finansirao istraživanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?