Zube perite sodom bikarbonom

Soda bikarbona upotrebljava se za pranje zuba već preko 150 godina.

Postoji mnogo razloga zbog kojih predlažemo da koristite sodu bikarbonu kako sredstvo za pranje zuba. Ne samo da je najmanje štetno abrazivno sredstvo nego i izbeljuje zube, uklanja mrlje te ubija bakterije u usnoj šupljini te na taj način poboljšava zdravlje desni i sprečava krvarenja.

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je beli, kristalni, blago alkalni prah. U dodiru s vodom dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Kada sodu bikarbonu stavite u usta ona se povezuje s molekulama koje čine caklinu te dolazi do reakcije oksidacije. Dakle, oksidacijom nartijeva bikarbonata uklanjanju se mrlje kafe, duvana za žvakanje i pušenja.

Kako prati zube sa sodom bikarbonom?

1)      Najpraktičnije je da sodu bikarbonu sipate u malo posudicu tako da je možete lakše menjati svakih nekoliko nedelja, jer vrlo brzo nastanu grudvice zbog vlažne četkice za zube.

2)      Umočite svoju vlažnu četkicu za zube u posudicu. Četkicu možete i navlažiti vodicom za ispiranje usta ako vam smeta ukus sode bikarbone.

3)      Stavite što više sode bikarbone na četkicu.

4)      Perite zube dva minuta, 15 sekundi trljajte zube tako da se soda pomeša i postane kremasta jer ako stavite sodu bikarbonu direktno na desni može ih iritirati.

5)      Četkajte jezik 20 sekundi jer ćete na taj način uništiti bakterije na jeziku.

6)      Isperite čistom vodom ili vodicom za ispiranje zuba koja će usnu šupljinu malo osvežiti.

Autor: 021

  • nixy

    18.01.2016 16:39
    duvan
    A baš sam se pitao kako da otklonim zadah nakon žvakanja duvana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.