Vitamin D i kalcijum kod starih ne smanjuju rizik od preloma

Starije osobe koje uzimaju vitamin D i kalcijum nemaju manji rizik od preloma kuka ili neke druge kosti od vršnjaka koji ne uzimaju te preparate, pokazalo je novo istraživanje.
Vitamin D i kalcijum kod starih ne smanjuju rizik od preloma
Foto: Pixabay
Kineski naučnici su analizirali podatke iz prethodnih istraživanja koja su obuhvatila ukupno 51.000 osoba starijih od 50 godina koje su živele u svojim domovima.
 
Utvrdili su da nema razlike u riziku od preloma među grupama koje nisu uzimale nikakve preparate, uzimale su placebo tablete ili su stvarno uzimale vitamin D i kalcijum, u kombinaciji ili samo jedan od tih preparata.
 
Vitamin D pomaže telu da iskoristi kalcijum kao potporu zdravlju kostiju i mnoge starije osobe savetuju se da uzimaju neki od tih dodataka. Dnevna preporučena doza vitamina D je 600 IU ili 800 IU za starije od 70.
 
"Preporuke treba promeniti", rekao je rukovodilac istraživanja dr Đija-Guo Žao, istraživač u odeljenju za ortopedsku hirurgiju bolnice Tijandžin u Kini. "Smatramo da su poboljšanje načina života, dovoljno vežbanja, dovoljno sunčeve svetlosti i prilagođena ishrana važniji od uzimanja tih dodataka."
 
Starije osobe mogu dobiti dovoljno vitamina D boravkom na otvorenom i mogu smanjiti rizika od padova i preloma, održavanjem zdrave težine i vežbanjem čiji je cilj poboljšati održavanje ravnoteže i koordinacije.
 
Uzimanje previše vitamina D - više od 1000 IU dovodi do rizika težih nuspojava posebno u kombinaciji s kalcijumom. Neka ranija istraživanja to su dovodila u vezu s većim rizikom od padova, preloma, bubrežnih kamenaca, nekih vrsta karcinoma i prevremene smrti.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.