Bol u zglobovima se uklanja gladovanjem?

Pojedini reumatski bolovi mogu se ublažiti kontrolisanim gladovanjem, tvrde nemački naučnici sa Univerziteta "Fridrih Šiler" u Jeni.
Pojedini reumatski bolovi mogu se ublažiti kontrolisanim gladovanjem, tvrde nemački naučnici sa Univerziteta "Fridrih Šiler" u Jeni.

Gladovanje i konzumiranje sokova pod kontrolom lekara, pomoglo je nekim pacijentima da za dve nedelje drastično ublaže bol u zglobovima.

Istovremeno, i funkcija zgloba se popravila, kao i opšte stanje obolelog. Istraživanje, u kome je učestvovalo 36 muškaraca i žena sa reumatskim artritisom u kolenima, kukovima ili prstima, obavio je univerzitetski Centar za prirodno lečenje.

Pacijenti su pregledani pre i posle gladovanja, pri čemu je uočena veza između ishrane i degenerativnih promena. Ustanovljeno je da, unošenje hrane životinjskog porekla podstiče stvaranje arahidonske kiseline, koja u pogodnom trenutku dovodi do upale i bolova u zglobovima.

A sa stručno kontrolisanom dijetom, pacijenti mogu da smanje ili se čak oslobode i lekova protiv bolova.

  • lara

    31.05.2012 06:41
    giht
    poznato je da neke bolesti kao sto je giht, nastaju talozenjem viska mokracne kiseline u zglobove, i prave oroke, bolove, upalu...Uzrok je genetika, poremeceni metabolizam, a lecenje podrazumeva izmedju ostalog i dijetu sa smanjenim unosom odredjenih namirnica i belancevina. Ima razlicitih primera dijeta, jedna je na sajtu http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=498:-ishtana-obolelih-od-gihta&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
  • 26.05.2012 01:35
    Malo sutra
    Ovo je teško za čitanje šta se sve nudi gladnom narodu koji nema novca za osnovne životne potrebe,jelo.Te čitaš ovsene pahuljice,pšenica,zeleni ječam za zdravlje i neznam kojekakve gluposti,dijeta za jedno,drugo...,šta sve neće izmisliti da smire gladan narod?!Dali treba da jedemo ono što jedu svinje i onda još da gladujemo?Baš me zanima dali se tako leče oni koji nalaze put do novca,dali dijetama i kojekakvim pahuljicama ili se pristojno najedu da kažem onako narodno luka i slanine.
  • radenko

    22.05.2012 11:56
    najbolji lek
    Uzmite Glucosamine 1000mg svaki dan i zlicicu ribljeg ulja ili kapsulu sa uljem ako vam se gadi POMAZE GARANT !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.