Sestre ne mogu prepoznati ni sopstvena lica

Dve sestre imaju vrlo redak poremećaj zbog kojeg ne mogu prepoznati lica - čak ni svoja vlastita.
Dve sestre imaju vrlo redak poremećaj zbog kojeg ne mogu prepoznati lica - čak ni svoja vlastita.

Britanke Dona Džouns i Viktorija Vordli se ne mogu prisetiti kako izgledaju njihovi partneri ili deca, baš kao što mirne duše mogu proći na ulici pored dugogodišnjih prijatelja, ne prepoznavši ih. One čak imaju problema i kada vide svoj odraz u ogledalu, ili kada gledaju svoje fotografije, jer im je potpuno nejasno ko je na njima.

Sestre pate od prosopagnosije, što znači da mogu prepoznati predmete, ali ne i lica. Iako su poremećaj imale od rođenja, potpuno svesne su ga postale tek u tinejdžerskim godinama.

Sestre pojašnjavaju kako jednostavno nemaju sposobnost da prepoznaju celo lice, ističući da ponekad mogu "upamtiti" nos ili oko. Sestre svoje najbliže prepoznaju po odeći ili osobinama, poput načina na koji hodaju. Međutim, Dona, na primer, ne može prepoznati ćerku Rebeku (14) kada ona izlazi iz škole i nosi uniformu kao sva ostala deca. Ipak, kaže, njen poremećaj ima i dobrih strana: svaki put kada vidi supruga Pola (40), njoj je to kao da ga je srela prvi put.

"On je veoma zgodan, tako da mi predstavlja lepo iznenađenje svaki put", kaže ona, prenosi "The Sun". Stručnjaci ističu kako dva odsto populacije ima ovaj poremećaj, ali ga često nisu svesni.

  • 26.10.2012 18:11
    Nisu svesni? Okolina bi primetila ta 2%.
  • zacudni

    26.10.2012 13:07
    Deda
    Izem ti nauku>Mnogo bre dva procenta....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?