Unositi manje od 5 grama soli dnevno

Dnevni unos soli treba da bude manji od dosadašnjih preporučenih 5 grama, nova je preporuka Svetske zdravstvene organizacije.
Dnevni unos soli treba da bude manji od dosadašnjih preporučenih 5 grama, nova je preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

 

Dnevno se sme unositi maksimalno dva grama natrijuma i najmanje 3,51 gram kalijuma koji može da dovede do srčanih bolesti i moždanog udara, ako se konzumira u većim količinama.

"Odrasle osobe bi trebalo da kroz ishranu unose manje od pet grama soli, odnosno manje od dva grma natrijuma i najmanje 3,51 gram kalijuma dnevno", glasi preporuka.

Usled višegodišnjeg tranda porasta kardiovaskularnih bolesti izdata je ova preporuka, jer su osobe sa povišenim natrijumom i sniženim kalijumom izložene su riziku povišenog krvnog pritiska koji povećava rizik bolsti srca i moždanog udara.

"Ako u ishrani sa prevelikim unosom soli nema dovoljno kalijuma, dolazi do povišenja krvnog pritiska", smatraju stručnjaci.

Da bi se dostigla dovoljna količina kalijuma u organizmu, potrebno je kombinovati različite namirnice, jer ako bi se jela samo jedna vrsta hrane bile bi potrebne velike količine određene namirnice da bi se unela optimalna količina kalijuma (2,5 kg sira, 900 grama svinjetine, 800 grama piletine, 500 grama krompira).

"Smanjen unos kalijuma, a povišen unos natrijuma koji dovodi do viskog krvnog pritiska što u dužem roku dovodi do oštećenja krvnih sudova što može da prouzrokuje moždani udar i koronarne bolesti srca", objašnjava načelnik Istituta za higijenu sektora za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije dr Siniša Mašić i dodaje da je potrebno obezbediti uravnoteženu ishranu.

"Namirnice životinjskog porekla su u Srbiji više zastupljene u ishrani stanovništva, nego namirnice biljnog porekla, pa je unos natrijuma veći nego što su preporuke Svetske zdravstvene organizacije", napominje dr Mašić.

Natrijum se nalazi u mleku, pavlaci, siru i jajima. U većim količinama ima ga u hlebu, mesnim prerađevinama, slanini, grickalicama i gotovim supama. Najviše natrijuma ima u kobasicama  i dimljenim proizvodima kao i ribljim prerađevinama.

Dr Mašić preporučuje da se smanji unos namirnica bogatih natrijumom i da se prehrana obogati svežim voćem i povrćem kao i integralnim žitaricama.

Kalijum u organizmu treba povećati, jer on ima raličite važne uloge u ljudskom telu kada zajedno sa natrijumom pomaže u regulaciji vode u organizmu, odnosno održavanju ravnoteže elektrolita i kiselo-bazne ravnoteže.

Tkođe kalijum usklađuje aktivnost bubrega i želudačne sluzokože. Kalijum i natrijum zajedno u organizmu deluju i na održavanje mišićnog tonusa.

Kalijum se nalazi u voću (banana, kajsija, dinja,jabuka), oraščastom voću (badem, lešnik, orah, povrću (spanać, krompir, cvekla, paradajz, karfiol,šampinjoni), leguminozama (pasulj, grašak,soja,sočivo), melku i mlečnim proizvodima, mesu i jajima, ribi (skuša,oslić,pastrmka) i žitaricama.

"Kalijum je termolabilan mineral i gubi se prilikom kuanja, pa je nekada i to razlog zbog koga unosimo manje kalijuma nego što je potrebno", objašnjava dr Mašić.

Dijetolozi ukazuju da je za snabdevanje organizma kalijumom u dovoljnom količinama dovoljno da jedemo južno voće, zeleniš i mahunasto povrće. Banana je jedan od najbogatijih izvora tog važnog minerala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".