Ženama potrebniji san nego muškarcima

Ženskim osobama koje su izložene fizičkom i mentalnom stresu potrebno je više sna nego muškarcima, ocenili su istraživači sa Univerziteta Djuk.
Ženskim osobama koje su izložene fizičkom i mentalnom stresu potrebno je više sna nego muškarcima, ocenili su istraživači sa Univerziteta Djuk.

Istraživanja ukazuju da se kod muškaraca u nedostatku sna ne razvijaju bolesti koje pogađaju žene kada ne spavaju dovoljno. Žene koje ne spavaju dovoljno sklonije su riziku od oboljenja srca, depresije, razvoju nekog psihološkog poremećaja, kao i moždanom udaru jer dolazi do različitih vrsta upala.

"Kod žena smo ustanovili veći stepen depresije, ljutnje i besa ujutro", rekao je doktor Majkl Breus, predlažući ženama da uvek odspavaju tokom dana između 25 i 90 minuta.

Naučnici su utvrdili da, sa obzirom na to da žene rade više poslova istovremeno, one više koriste svoj mozak od muškaraca i njima je zato san potrebniji.

"Muškarcu koji je zaokupljen složenim poslom koji uključuje donošenje odluka i lateralno razmišljanje potrebno je više sna nego nekom prosečnom muškarcu, ali opet ne koliko ženi", rekao je profesor Džim Horn, direktor Centra za san sa Univerziteta Lafborou u Engleskoj.

  • none

    24.12.2013 13:24
    "da žene rade više poslova istovremeno" Tako je istovremeno voze kola šminkaju se i pričaju na mobilni a kada dođe do sudara to je poprilično stresno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.