Nova vakcina izlečila tri bebe od HIV-a

Tri bebe izlečene su od HIV virusa nakon što su primile revolucionarnu novu vakcinu nekoliko sati nakon što su došle na svet.
Tri bebe izlečene su od HIV virusa nakon što su primile revolucionarnu novu vakcinu nekoliko sati nakon što su došle na svet.

Četvrto dete koje je takođe primilo vakcinu imalo je manji nivo virusa nakon tretmana. Otkrića su objavljena na AIDS 2014 konferenciji u Melburnu i do sada su najveći napredak u borbi protivi HIV-a i side.

"U ovom momentu lekari ne znaju da li su bebe u potpunosti izlečene jer ne znaju da li će se HIV vratiti. Uzbuđeni smo jer sada znamo da postoji mogućnost da, ukoliko osobe prime vakcinu u ranom periodu, budu izlečene. Neki ljudi, oko 10 odsto njih, koji su takođe primili vakcinu ranije, sada više ne koriste lekove i njihov virus je pod kontrolom. Ipak, ovo područje još treba istražiti. Najbolji način da se beba izleči od virusa jeste da se majka leči tokom trudnoće", rekao je direktor AIDS 2014 konferencije Šeron Levin.

Beba koja je primila vakcinu u Misisipiju 2010. godine, zvanično je proglašena izlečenom 2013. godine. Beba je dobila tri antiretrovirusna terapijska leka s tim da je prvu vakcinu primila kada je imala samo 30 sati. Nakon 29 dana virus više nije bio u njenom telu.

  • NS_Lion

    01.07.2014 22:14
    Covece
    jbt, kakva vest! Odavno nisam cuo bolju i srecniju vest, veliko bravo za nauku!!
  • Zdravko

    01.07.2014 18:44
    Bravo!
    Bravo za lekare!
    Sjajna vest, posebno me raduje kad najmladji imaju sansu pre svih :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".