Jednostavan recept za domaću picu - za uživanje u vikendu

Vikend je konačno stigao, a šta bi moglo bolje da ga obeleži od mirisa sveže ispečene domaće pice?
 Jednostavan recept za domaću picu - za uživanje u vikendu
Foto: Pixabay
Spremite se da se upustite u kulinarsku avanturu i otkrijete kako da napravite savršenu picu kod kuće.
Sastojci za testo:
2 šolje brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
3/4 šolje tople vode
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
 
Sastojci za sos:
 
1 šolja paradajz sosa
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1/2 kašičice belog luka u prahu
So i biber po ukusu
 
Sastojci za nadev:
 
1 1/2 šolje rendanog mozarela sira
1/2 šolje rendanog parmezana
Omiljeni sastojci po želji (npr. pečurke, crne masline, šunka, kulen, paprika)
 
Uputstvo:
 
Za testo:
 
U manjoj posudi, pomešajte toplu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne stvori pena.
 
U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Dodajte maslinovo ulje i aktivirani kvasac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično.
 
Prekrijte posudu sa testom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat ili dok se testo udvostruči.
 
Za sos:
 
Pomešajte paradajz sos, origano, bosiljak, beli luk u prahu, so i biber. Dobro promešajte i ostavite sa strane.
 
Zagrejte rernu na 220°C.
 
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u željeni oblik.
 
Premažite testo paradajz sosom, ostavljajući ivicu za rub korice.
 
Pospite polovinu mozzarelle sira preko sosa, dodajte ostale sastojke po želji, a zatim pospite preostalom mozzarellom i parmezanom.
 
Pecite picu u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir otopljen i blago rumen.
Izvadite picu iz rerne, ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
 
Slobodno prilagodite sastojke prema vašem ukusu i preferencijama. Uživajte u domaćoj pici!
Izvadite picu iz rerne, ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
 
Slobodno prilagodite sastojke prema vašem ukusu i preferencijama. Uživajte u domaćoj pici!
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Zeka12

    11.11.2023 17:24
    Protip
    Staviti pleh da se greje sa rernom i potom samo prebaciti pizzu sa pek papirom na vruc pleh, dno uvek savrseno
  • Ivan

    11.11.2023 15:46
    Hehe
    Ostoja kao da sam ja pisao vas tekst.. :D
  • Ostoja

    11.11.2023 14:41
    Ostoja
    Pica je u nasem domacinstvu skoro svaki Vikend jos kada je hladno i pada kisa ili sneg…dogadjaj za sve. Supruga umesi testo sa 1,5 kg brasna i od toga izadje cetiri do pet porodicnih Pica jer ceo dan se jede kada imate decu u pubertetu. Sve sastojke navedene stavlja sem Mocarele jer ipak nema se toliko novca ali Trapist moze se naci jeftiniji koji ubacuje pred kraj pecenja. Ovo ostalo po mogucstvu i ukusu uobicajno sunka sampinjoni kulen i sl. paradajiz pire kecap Itd. Svaku Picu pece posebno na obrnutoj tepsiji i time dobija na velicini i obliku. Svi budemo siti zadovoljni i ako pretekne testa od toga urola neke slatke kiflice sa dzemom kremom orasima sta se nadje i poseceri sa prah secerom za kasnije da se osladimo i do uvece nista neostane ako nesakrijes!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.