.jpg)
Šta je česnica: Tradicionalni božićni kolač u Srbiji, a evo i kako se pravi
Česnica, koju često nazivaju i božićnim kolačem, okrugla je pogača koja je u srpskoj tradiciji neizostavni deo Božića.
Pravi se od pšeničnog brašna i peče se na Badnje veče ili rano ujutru na Božić, a njegovu pripremu mogu pratiti različita pravila i rituali, kao što je stavljanje novčića u testo prilikom mešanja, piše Index.hr.
Božićna česnica je jedan od najznačajnijih božićnih običaja u različitim krajevima Srbije i sprema se po raznim receptima, a dok se na nekim mestima lomi i jede na Badnje veče, u nekima se jede na sam Božić.
Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremanju, česnica je jedna od onih tradicija koja ujedinjuje i okuplja ukućane oko trpeze.
Trenutak iščekivanja kada se češanj česnice slomi i pitanje kome će iz njega izvući novčić jedan je od omiljenih trenutaka proslave Božića.
Česnica na jugu Srbije
Na jugu Srbije, česnica se, zajedno sa drugim tradicionalnim specijalitetima, sprema za Badnje veče.
Domaćica mesi česnicu na Badnji dan, a gnječi se na Badnje veče, pre večere kada se okupe svi ukućani.
Ko dobije parče česnice sa novčićem u njemu, veruje se da te godine nema problema sa novcem.
U česnicu može se staviti mali češnjak, a ako se izvuče, doneće zdravlje toj osobi. Osim toga, u česnicu može ući i zrno kukuruza ili list badnjaka, što simbolizuje dobru rodnu godinu.
Česnica u zapadnoj Srbiji
U zapadnoj Srbiji, kao i na jugu, česnica se sprema bez kvasca, a dodaje se zrno kukuruza za svinje i kokoške, zrno pasulja za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan dinar za kuću, a za sreću jedan do dva dinara. Zanimljiva je grana badnjaka, koja se u ovom kraju seče onoliko puta koliko gazda ima krava pre nego što je ubaci u česnicu.
Ovde se ujutru, na Badnji dan, peče česnica, a pre ručka ga domaćin i njegov sin lome. Kada razbiju česnicu na dva dela, ljube obe polovine, a zatim se ljube tri puta i polovice belog luka se dele ukućanima.
U nekim zapadnim krajevima Srbije, druga polovina belog luka se čuva za Srpsku Novu godinu i ponovo se deli po domaćinstvu.
Ostali delovi Srbije
U Novom Pazaru se česnica sprema na Badnji dan, a domaćica ga sprema posle doručka i za smesu koristi vodu koju iz kuće donosi devojka koja se udaje.
U ovu česnicu se stavlja i novčić, a onoga ko izvuče parče belog luka sa novcem sledi sreća.
Zanimljivo je da je u jednom delu Srbije, u Sremu, česnica slatka, a pravi se od oraha i veoma je slična baklavi. U nju se ubacuju i novčići, a služi se na Badnji dan posle ručka, kao poslastica uz čašu crnog vina.
Recept za česnicu
Za tradicionalnu česnicu biće vam potrebno 600 grama brašna, pola kesice praška za pecivo, jedna četvrtina kašičice sode bikarbone, dve do tri kašike ulja i malo soli po želji.
Prvo pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i ulja, a zatim i mlake vode, koliko je potrebno da testo dobije konzistenciju hleba.
Posle toga zamesiti testo – ova pogačica se mesi dugo da se u njoj fino rasporede prašak za pecivo i soda, ali i da se malo digne. A po tradicionalnom receptu, onaj ko pravi česnicu "sakrije" u testo novčić ili neki drugi sitni predmet, a onaj ko ga nađe doneće sreću.
Kada se česnica dobro promeša, stavlja se u okrugli pleh i oblikuje. Obično se na pogaču viljuškom formira krstić, pa se pogača peče oko pola sata, dok lepo ne porumeni. Nakon toga se deli na ukućane.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 5
Trgovac
Vojvođanska česnica je živ običaj kao što je i vojvodina još živa, uprkos svoj medijskoj blokadi. Hvala bogu na tome i srećan Božić potomcima vojvođanskih Srba koji su svoju česnicu poneli sa Kosova odakle su i došli pre par vekova pod patrijarhom Čarnojevićem.
Град Бранковића Вука
i
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar