Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
Foto: Pixabay
Italijani smatraju da je đelato više od deserta – to je deo njihove kulture, umetnosti i tradicije, piše Blic.
Manje masti, više ukusa
 
Đelato sadrži manje mlečne masti — između četiri i osam odsto, dok prosečan industrijski sladoled sadrži između 10 i 25 odsto. Zbog toga đelato ima laganiju teksturu i omogućava aromama da dođu do izražaja. 
Pored toga, servira se na višoj temperaturi (oko -12°C), pa nije tvrd kao sladoled, koji se čuva na -18°C. Niža količina masti i toplija temperatura zajedno čine da se ukusi jače i autentičnije osećaju.
 
Vazduh pravi razliku
 
Još jedna važna razlika je količina vazduha, tzv. overrun. Đelato sadrži mnogo manje vazduha (15–25%) u poređenju sa sladoledom, koji može sadržati i do 50 odsto. 
 
Rezultat je gusta, kremasta struktura đelata koja se ne kugla već se oblikuje lopaticom. Takođe, đelato se pravi u manjim količinama, najčešće svakodnevno, bez upotrebe industrijskih aditiva i jaja – osim u specifičnim ukusima.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • kiza

    10.06.2025 11:25
    Pa razlika je u ceni!
    Fensi naziv sa fensi cenom, za fensi klijentelu. A ukus ionako nije preterano bitan, čak i da ne valja, za Instagram mora biti ultra mega top!
  • Sladoledzija

    06.06.2025 16:48
    Sladoledzija
    Razlika je samo u recima! Sve ostalo se sprema na isti nacin aroma hemija i masinska obrada bar u Srbiji. Retko ko da ga kuva jer nije isplatljivo i to je daleka proslost koja se samo prepricava.
  • Rizbo

    06.06.2025 16:00
    o hvala svim svetima, ajde konacno da ljudi nauce razliku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.