Novosadski informativni portal 021

Život

Britanski naučnici otkrili kako da regenerišu zubnu gleđ i kosti

U studiji objavljenoj u časopisu "Nature Communications" naučnici sa londonskog Univerziteta Kvin Meri otkrili su tehniku rasta mineralizovanih materijala koji mogu da regenerišu tvrdo tkivo kao što su zubna gleđ i kosti, za koje je ranije važilo da kada se jednom oštete, ne mogu da se regenerišu.

Preskakanje doručka uzrokuje loš zadah

Iako je dobro poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, jer podstiče metabolizam i daje energiju, mnogi ipak još ne jedu ovaj obrok iz raznih razloga, ali možda će to promeniti kad saznaju da upravo zbog toga mogu da imaju loš zadah.

Visok udeo proteina iz mesa u ishrani rizičan po srce

Ishrana s visokim udelom proteina životinjskog porekla, koja je u trendu otkad je hrana bogata ugljenim hidratima proglašena vrlo nepopularnom i nezdravom, može povećati rizik od srčanog zastoja kod starijih muškaraca i do 49 odsto, pokazala je studija finskih naučnika.

Dilema lekara: Kada proglasiti nekog mrtvim

"Dete sedi pred njima, i ni po čemu ne izgleda mrtvo. Kako da im objasnimo odakle nam zaključak s kojim dolazimo?", objasnio je situaciju Dejvid Jurion, pedijatrijski neurolog iz Bostonske dečje bolnice.