Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Porodice pogođene globalnim zagrevanjem tužile EU

Više porodica koje tvrde da su pogođene globalnim zagrevanjem, uložile su žalbu na odbacivanje njihove tužbe protiv klimatske politike EU pred Evropskim sudom pravde, saopštila je ekološka organizacija "Climate Action Network".

Putarina poskupljuje najverovatnije krajem jula

Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojima se cena putarine povećava za 12 odsto, objavljene su u Službenom glasniku, a u Putevima Srbije očekuju da novi cenovnik počne da se primenjuje krajem jula.

Holandski veterani tuže državu zbog Srebrenice

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR (Dutchbat), koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo pokreće tužbu protiv vlade Holandije, kojom traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simbolične odštete, preneo je holandski dnevni list AD.

Tim naučnika meri koliko je zagađen Dunav

Naučnici istraživači sa više fakulteta i instituta Srbije zajedno sa kolegama iz Nemačke i Austrije juče su u Beogradu uzimali uzorke vode Dunava kako bi se došlo do podataka o kvalitetu i nivou zagađenja.

Japanska sonda sletela na asteroid i uzela uzroke

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda "Hajabusa 2" pokazuju da je ona danas uspešno sletela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprineti razumevanju porekla Sunčevog sistema.

Makron u Srbiju donosi pet poruka

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da posetom Srbiji pokaže da je Pariz i dalje "značajan igrač na svetskoj političkoj i bezbednosnoj sceni".