Odbijen zahtev za ponavljanje suđenja za ubistvo Tatona

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona, podsećajući da se suđenje može ponoviti samo ukoliko se "pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni".

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona, podsećajući da se suđenje može ponoviti samo ukoliko se "pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni".

Sud je takvu odluku doneo nakon primedaba Apelacionog suda i pošto su proverene činjenice i pribavljeni dokazi na koje se branioci osuđenih pozivaju u zahtevu za ponavljanje postupka. Viši sud je, prethodno, u dva navrata taj zahtev odbacivao kao nedozvoljen.

Bris Taton ubijen je 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz.

Sud smatra da pribavljeni i izvedeni dokazi, odnosno iskazi svedoka Dragana Crepulje i Svetlane Bubanje, kao i transkript razgovora, nisu dokazi koji bi mogli da dovedu do blaže kazne ili oslobađanja od optužbe.

Advokati osuđenih podneli su tom sudu 30. avgusta 2012. godine zahtev za ponavljanje postupka, uz iskaze svedoka koji do nisu bili korišćeni kao dokaz u slučaju Taton.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora. Optuženi su, prema presudi, tokom masovne tuče opkolili Tatona i, dok je ležao na trotoaru, tukli ga nogama i rukama, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa, i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpla sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

  • 24.10.2013 18:16
    Cudo i da su osudili takve junacine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.