Šta možete videti u dvoru na vrhu Dedinja?

Bez obzira na to da li ste monarhista ili ne, preporučujemo vam da posetite Dvorski kompleks na Dedinju. U dvočasovnoj šetnji saznaćete ili obnoviti, svoje znanje iz istorije, uživati u vrednim umetničkim eksponatima, svežem vazduhu, prirodi...

Dvorski kompleks otvoren je za turističke obilaske svake subote i nedelje od 1. aprila do 31. oktobra u terminima od 11 i od 14 časova. Cena ulaznice je 450 dinara po osobi, a zakazivanje se vrši, barem sedam dana unapred, u Turističkom informativnom centru u Beogradu, Makedonska 5, ili na telefon 011/33-43-460, kao i putem elektronske pošte: dvorski_kompleks@yahoo.com. Ulaznica uključuje organizivan autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića, kao i ljubazne i ’potkovane’ vodiče koji govore nekoliko svetskih jezika. Škole, studentske organizacije i penzionerska udruženja (do 50 ljudi) mogu se najaviti direktno Kancelariji prestolonaslednika Aleksandra na telefon 011/306-4014, 011 306 - 4038 ili putem elektronske pošte m.vasiljevic@dvor.rs i m.trajkovic@dvor.rs. Dvorski kompleks se nalazi na najvišem brežuljku Dedinja, na površini od preko 135.000 hektara. Na imanju su sazidani Kraljevski dvor i Beli dvor, sa pratećim objektima.

Kraljevski dvor je izgrađen u periodu od 1924. do 1929. privatnim sredstvima kralja Aleksandra. Palata je sagrađena u srpsko-vizantisjskom stilu. Fasada je od belog mermera sa Brača u Hrvatskoj. U neposrednoj blizini nalazi se kapela posvećena apostolu Andreju Prvozvanom, koja je sagrađena po uzoru na Milutinovu crkvu u Studenici. Više puta je skrnavljena, a otvarana je i sređivana samo kada su u posetu Josipi Brozu Titu dolazili svetski državnici. Oko dvora su podignute pergole, terase, bazeni, paviljoni i koncertna terasa. Unutrašnje prostorije su raskošno opremljene, a posetioci imaju priliku da vide: plavi salon sa tepihom iz 1925. godine; zlatni salon ili salon svadbenih poklona; kraljev kabinet; jednu od tri biblioteke; trpezariju... Posebno impresivan je "podrum" koji su oslikali ruski slikari. Tu ćete se osećati kao u bajci, a i priča o tom delu palate je, pomalo, bajkovita... Na spratu su privatne prostorije sadašnjih "stanovnika": prestolonaslednika Aleksandra II, princeze Katarine, princa naslednika Petra i prinčeva Filipa i Aleksandra.

Zgrada Belog dvora nalazi se u istom kompleksu, zidana je po želji kralja Aleksandra I, kao rezidencija za njegova tri sina. Međutim, on nije doživeo da vidi ovu velelepnu palatu jer je ubijen 1934. u Marseju. Dvor je projektovao arhitekta Aleksandar Đorđević. U prizemlju ove klasicističke zgrade je svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI, sa venecijanskim lusterima. U trpezariji ćete vodeti kako izgleda sto u stilu Čipendejla, porcelanski servis kraljice Marije, vredne umetničke slike, ali i čuveni kanabe sa motivima Lafontenovih basni, na kojem je Slobodan Milošević primao političare iz celog sveta. Takođe, tokom obilaska videće te i bazen, aleju divljih kestenova, grob Titove sekretarice (neki kažu i ljubavnice) Davorjanka Zdenka Paunović, kuću u kojoj sada živi Jovanka Broz.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.