Nagrada Srbiji na Praškom kvadrijenalu

Tim umetnika koji je predstavljao Srbiju na Praškom kvadrijenalu osvojio je Zlatnu medalju za izazivanje dijaloga.

Tim umetnika koji je predstavljao Srbiju na Praškom kvadrijenalu osvojio je Zlatnu medalju za izazivanje dijaloga.

Umetnici koji su predstavljali Srbiju u okviru nacionalne sekcije su Siniša Ilić, Kartakatag, umetnička grupa Diaprojektor, Vladimir Miladinović, Darinka Mihajlović i Draško Adžić, Andrej Nosov, Tijana Đuričić i Andrija Pavlović, Oliver Frljić, Tomi Janežič i Katja Legin, Dalia Dukanac i Ivan Jelčić. Studentska postavka pod nazivom "Proces ili šta je stvarno VAŽNO za mene" je perfomativna instalacija četrnaestoro studenata s različitih fakulteta i univerziteta u Srbiji koji, pomoću više od osamdeset ličnih predmeta – artefakata, u prostoru Kafkine kuće pričaju priču o formiranju identiteta – ličnih, grupnih i kolektivnih – nastalih pod uticajem političkih okolnosti.

Nastup Srbije u okviru projekta "(Ne)moć – Odgovor(nost)" inspirisan je fenomenom politike, tj. pozicijom i značajem politike u savremenom društvu, kao i relacijom koju politika uspostavlja sa umetnošću i kulturom danas. Istovremeno, postavka je bila posvećena ispitivanju pojma "proces", shvaćenom u najširem smislu reči – od direktne reference na kapitalno delo Franca Kafke u čijoj kući se nalazi izložbeni prostor, preko shvatanja stvaralačkih procesa u savremenoj umetnosti i kulturi, a pre svega u pozorištu i izvođačkim umetnostima, do uspostavljanja odnosa prema procesima koji određuju društveni, politički, ekonomski i ideološki karakter današnjeg sveta i, posebno, Srbije u tom svetu.

Praško kvadrijenale najznačajnija je svetska manifestacija posvećena scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti. Osnovana 1967. godine, ova manifestacija danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti.

Kvadrijenale je ove godine pod naslovom održano "Zajednički prostor: Muzika – Vreme – Politika" (SharedSpace: Music – Wheather – Politics).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.