Komedija "Chevalier" najbolji film Londonskog festivala

Komedija "Chevalier" grčke režiserke Atine Rejčel Cangari proglašena je za najbolji film Londonskog filmskog festivala, na kome je Kejt Blančet dobila nagradu Britanskog filmskog instituta za životno delo.
Komedija "Chevalier" grčke režiserke Atine Rejčel Cangari proglašena je za najbolji film Londonskog filmskog festivala, na kome je Kejt Blančet dobila nagradu Britanskog filmskog instituta za životno delo.

Sinoćnja ceremonija bila je odgovarajuće finale festivala posvećenog delima talentovanih žena ispred i iza kamere. Poljski režiser Pavel Pavlikovski, koji je bio predsedavajući žirija u kome su bili Čivetel Edžiofor i Kristin Skot Tomas, rekao je da je film Cangarijeve o borbi ega šestorice muškaraca na jahti "istovremeno urnebesna komedija i duboko uznemirujuć prikaz stanja humanosti Zapada".

Cangari, čiji je film pobedio sagu o deci vojnicima "Beasts of No Nation" i holokaust dramu "Son of Saul" zahvalila se "snažnim ženama" koje su je inspirisale i "svim snažnim muškarcima". Tokom svečane večere u londonskom Banketing hausu, Blančetova je dobila priznanje BFI za karijeru koja joj je već donela dva Oskara za "Avijatičara" i "Tužnu Jasmin".

Nagradu joj je uručio kolega iz "Gospodara prstenova" Ijan Mekelen.

Komentarišući montažu snimaka iz 20-godišnje karijere i pohvala režisera uključujući Pitera Džeksona, Toda Hejnsa i Ričarda Ejra, Blančetova je rekla da je to "kombinacija čitulje i počasti". Horor film "The Witch" Amerikanca Roberta Igersa dobitnik je priznanja za najbolji prvi film. Za najbolji dokumentarac proglašen je "Sherpa" Dženifer Pidom dok su priznanje za najbolji kratki film dobili Šai Heredia i Šumona Goel za "An Old Dog's Diary".

Ovogodišnji, 59. filmski festival u Londonu u fokus je stavio žene. Festival je otvorila politička drama Sare Gavron "Suffragette" a od 240 filmova prikazanih na festivalu 46 su režirale žene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.