Lav Dijaz otvara 10. Kustendorf

Glavni gost jubilarnog 10. Medjunarodnog filmskog i muzičkog festivala - Kustendorf, koji će se održati u Drvengradu od 14. do 19. januara, biće dobitnik Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, reditelj Lav Dijaz.
Dijaz će na Mokroj Gori predstaviti pobednički film "Žena koja je otišla", najavio je Emir Kusturica na konfenrenciji za novinare u Ministarstvu kulture koje je za taj festival izdvojilo 25 miliona dinara.
 
"Po svemu značajan, Dijaz je poznat po tome što mu glavna linija svetskog filma ne odgovara, što su konkvistadori ... promenili percepciju vremena, a on voli da pravi filmove koji teku bez prekida od četiri do devet sati", rekao je Kusturica i dodao da će iz tog razloga pobednički film koji traje 3 sata i 40 minuta biti prikazan nešto pre početka Festivala kako bi sve bilo na vreme.
 
"Takmičarski program ima 25 filmova, a za festivalske nagrade takmičiće se filmovi mladih režisera iz Danske, Izraela, Irana, Libana, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Čilea, Švajcarske, Filipina...", rekao je Kusturica. 
Retrospektiva velikana biće posvećena Gordanu Mihiću.
 
U žiriju "Kustendorfa" biće najpopularnija kineska spisateljica Glin Jen, po čijem delu je snimljen film "Cveće rata", advokat u industriji zabave Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić.
 
Prema rečima Kusturice, pomoć koju Kustenforf dobija od Ministarstva od početka namenjena je dolasku studenata iz svih delova sveta. Dodao je i da je važno što u Drvengradu mladi autori mogu da razgovaraju sa ostvarenim filmskim stvaraocima, a ne kao što se nekada na početku karijere mnogima, pa i njemu, dešavalo da im "srce stane" samo zato što su se na pet metara približili Milošu Formanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.