Kusturica prvi dobitnik nagrade "Momo Kapor"

Reditelj Emir Kusturica prvi je dobitnik nagrade "Momo Kapor", koju mu je za autobigrafski spis "Smrt je neprovjerena glasina" dodelila Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" iz Beograda.
Reditelj Emir Kusturica prvi je dobitnik nagrade "Momo Kapor", koju mu je za autobigrafski spis "Smrt je neprovjerena glasina" dodelila Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" iz Beograda.

Kusturici će priznanje koje čine srebrna plaketa, povelja i novčana nagrada od 200.000 dinara, 8. aprila na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručiti predsednik Upravnog odbora Zadužbine Matija Bećković.

U obrazloženju žirija, koji je odluku o dodeli priznanja Kusturici doneo jednoglasno, ističe se da se knjiga "Smrt je neprovjerena glasina" može čitati kao autobiografija, kao venac priča i kao roman o odrastanju.

"Ma kako čitali ovu knjigu o porodici, o neobičnim likovima, mentalitetima, ljubavima, o duhu jednog vremena, neće vam promaći da se u njoj fabulira balkanski, epski, a da je izrada u jeziku i detalju minuciozna, srednjoevropska, češka", navedeno je u obrazloženju.

Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" je, radi obeležavanja umetničkog dela i stvaralaštva jednog od najznačajnijih beogradskih pisaca i slikara, preminulog Mome Kapora, 2010. ustanovila nagradu, koja se dodeljuje jednom godišnje, naizmenično, za doprinose u književnoj i likovnoj umetnosti.
  • janko

    28.03.2011 08:06
    nasla rupa zakrpu
  • ВК

    27.03.2011 22:38
    Чудо да је није добио Радован Караџић.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.