EU kaznila Gugl zbog zloupotrebe moći, kazna 2,5 milijardi evra

Evropska komisija je donela odluku o novčanoj kazni kompaniji Google u iznosu od 2,42 milijardi evra zbog zloupotrebe moći i tržišnog položaja.
EU kaznila Gugl zbog zloupotrebe moći, kazna 2,5 milijardi evra
Foto: Pixabay
Google je optužen za smanjivanje vidljivosti veb stranica za kupovinu jer je svoju "Shopping Box" uslugu stavio na vrh prikazivanja rezultata pri pretrazi, prenosi CNN.
 
Ovaj iznos je najveća kazna ikada koju je neki regulator izrekao kompaniji optuženoj za kršenje pravila konkurencije.
 
Odluka EK takođe nalaže kompaniji da prestane sa praksom nefer konkurencije u roku od 90 dana ili će se suočiti sa novim kaznama.
 
Google ima pravo na žalbu, a ako ne promeni praksu u zadatom roku, konglomerat Alfabet, u čijem je vlasništvu i Google, može da se suoči sa kaznom od 5 odsto svetskog profita, a sudeći po zaradama u prethodnom periodu, taj iznos je oko 14 miliona dolara dnevno, prenosi BBC.
 
EU već godinama istražuje slučaj usluge Google Shopping jer smatraju da je Google u njenom razvoju iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovisao svoju novu uslugu.
 
Evropska regulatorna tela već sedam godina vode istrage protiv Google-a, a Google Shopping je samo jedna u nizu od onih za koje je IT div optužen.
 
Dva druga slučaja su vezana uz Android softver i da li je Google uopšte imao pravo da blokira konkurente koji su koristili njihove reklame i pretraživačka polja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija