Rusija kupuje strane valute

Centralna banka Rusije obnovila je danas kupovinu stranih valuta na tržištu, što je njena prva kupovina deviza od juna prošle godine.
Centralna banka Rusije obnovila je danas kupovinu stranih valuta na tržištu, što je njena prva kupovina deviza od juna prošle godine.

Kupovina deviza namenjena je podizanju međunarodnih rezervi koje su desetkovane zbog snažnih prošlogodišnjih akcija odbrane rublje, javlja njujorška agencija Blumberg.

"Centralna banka Rusije počinje da kupuje između 100 i 200 miliona dolara dnevno", navodi se na zvaničnoj internet stranici banke, i dodaje da cilj kupovine deviza nije održavanje rublje na određenom nivou, navodi Blumberg.

Međunarodne rezerve Rusije, koje obuhvataju rezerve centralne banke i sredstva dva državna investiciona fonda, smanjene su na 385,5 milijardi dolara krajem prošle godine, što je najniži nivo za poslednjih šest godina, jer je centralna banka Rusije potrošila oko 88 milijardi dolara na intervencije namenjene sprečavanju najgore krize rublje od 1998. godine.

U ovoj godini, rublja je ojačala prema dolaru 21 odsto, nakon što je prošle godine izgubila polovinu vrednosti.

"Centralna banka smatra da je kurs rublje odgovarajući, zbog čega je odlučila da interveniše na tržištu, ali ne sa namerom da veštački ojača rublju", izjavio je glavni ekonomista BSC Finansijske grupe iz Moskve, Vladimir Tihomirov u telefonskom razgovoru za Blumberg.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.