Ameriika otvorena za dijalog s Iranom?

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su SAD otvorene za razgovore s Iranom o pogoršanju situacije u Iraku.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su SAD otvorene za razgovore s Iranom o pogoršanju situacije u Iraku.

U intervjuu za Jahu njuz, Keri nije odbacio mogućnost vojne saradnje SAD i Irana kako bi se zaustavilo napredovanje sunitskih ekstremista u Iraku.

"Ne bih isključio ništa što može biti konstruktivno", rekao je Keri, dodajući da će kontakti s Iranom ići "korak po korak". On je rekao da je Vašington "otvoren za razgovore" s Teheranom ako Iran može da pomogne u okončanju nasilja i obnovi poverenja u iračku vladu. Keri je takođe kazao da bi napadi bespilotnim letelicama "mogli" da budu opcija. Američki zvaničnici su ranije rekli da postoji mogućnost da visoki američki diplomata razgovara s iranskom delegacijom o Iraku, na marginama razgovora o iranskom nuklearnom programu u Beču.

Američki zvaničnici će možda da razgovaraju sa Iranom o bezbednosnoj krizi u Iraku na marginama nuklearnih pregovora ove sedmice, ali Vašington neće da koordinira moguću vojnu akciju u Iraku sa dugogodišnjim protivnikom Teheranom, saopštio je danas Pentagon. "Moguće je da će sa na marginama tih pregovora razgovarati o situaciji u Iraku", rekao je portparol Pentagona DŽon Kirbi, misleći pritom na pregovore svetskih sila i Irana ove sedmice u Beču o nuklearnom programu Teherana, preneo je Rojters.

"Ali apsolutno ne postoji namera i nema plana o koordinaciji vojnih aktivnosti SAD i Irana. Ne postoje planovi o konsultacijama sa Iranom o vojnim aktivnostima u Iraku", rekao je Kirbi novinarima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet