Traže biciklističke ulice i mešovite pešačko-biciklističke staze

Udruženja biciklista iz Novog Sada, Niša, Beograda i Šapca podnela su Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, za šta je procedura u toku.

Udruženja biciklista iz Novog Sada, Niša, Beograda i Šapca podnela su Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, za šta je procedura u toku.

Biciklistička udruženja u zajedničkom saopštenju navode da zahtevaju da se u taj zakon obavezno uvedu regulisanje kretanja biciklista jednosmernim ulicama i u kontra-smeru, obavezno minimalno bočno rastojanje između motornih vozila i biciklista pri preticanju, zaustavna linija za bicikliste ispred linije za vozila pred semaforima, kako bi biciklisti mogli bezbedno preći raskrsnicu pre no što ih vozila sustignu.

Udruženja zahtevaju i da se Zakonom omogući da biciklisti u gradovima koriste "žute trake" - sada rezervisane za gradski prevoz i taksi, traže mešovite pešačko-biciklističke staze, definisanje pojma biciklističke ulice, kao i još nekoliko rešenja koja se direktno odnose na potrebe biciklista i povećanje bezbednosti saobraćaja.

S druge strane, udruženja odbacuju predlog Radne grupe za izmenu tog zakona za uvođenje obaveznih reflektujućih prsluka za bicikliste noću i u drugim uslovima smanjene vidljivosti. Udruženja u saopštenju navode da je u svetu već dokazano da je nametanje prsluka neefikasno, čak i štetno, i ukazuju da su protiv uvođenja te obaveze u Srbiji apelovale domaća biciklistička zajednica, Evropska biciklistička federacija i regionalna mreža CIVINET.

Predstavnici udruženja napominju da su na javnim raspravama donosioci odluka već upoznati sa rešenjima za koja se biciklisti zalažu, ali su, umesto podrške, naišli na njihovo nerazumevanje, iako bi nadležni "trebalo da pokažu najviše podrške za povećanje bezbednosti građana i građanki koji se prevoze biciklima".

  • džudisat

    16.06.2015 19:45
    @ anonimus
    ja se izvinjavam što ne pratim državni posao, samo kažem...
  • 16.06.2015 18:21
    Kao sto je neko od ovde prisutnih bahatih i besnih vozaca pomenuo, ja podrzavam upravo povecanje poreza na automobile. Kao sto dolikuje civilizovanim drzavama. A ne ko kod nas, jedna cetvoroclana porodica dva automobila. Ne bi gospodja protegla noge do vrtica, pa da joj je poslednje. A jos mora posle da se vrati da sedi kod kuce i da jos ode po decu okok 4. Svako razuman bi se bar potrudio da razume ovakve inicijative, a ne pretio. To je ipak ogledalo nase kulture i stanja u drustvu.
  • -

    16.06.2015 17:18
    -
    otvoricu vrata cim sledeci put neki biciklista ne bude drzao odstojanje od kola

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija